Η συνεισφορά των ‘’ακίνδυνων καθαριστών’’ στην αποδόμηση της οργανικής ύλης.

Η συνεισφορά των ‘’ακίνδυνων καθαριστών’’ στην αποδόμηση της οργανικής ύλης.

Μπορεί τα Ptinidae(τα έντομα αίνιγμα) να μοιάζουν πολύ με αράχνες ή  κοριούς αλλά δεν τρέφονται με αίμα. Συνεπώς ο κάθε ‘’μη ειδικός ‘’, μπορεί τα μπερδέψει ακόμα και με τις – μικρές μαύρες μελίγκρες (αφίδες) -το μελιτογόνο έντομο ,ως  “κοριό” του ελάτου.  Οι  περίοικοι που οι κατοικίες τους γειτονεύουν με έλατα, δεν πρέπει να φοβούνται τις (αφίδες) διότι δεν έχουν καμιά σχέση με το επικίνδυνο  παράσιτο Trypanosoma cruzi  και την  νόσο Chagas ( λοίμωξη του T. cruzi ) όπου αναφέρεται ως αμερικανική τρυπανοσωμίαση . Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή  στην νέα ασθένεια Trypanosomiasis (Chagas Disease), που την ονομάζουν … «νόσο των φτωχών» και μεταδίδεται  από μολυσμένα έντομα και κυρίως κοριούς. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της ΠΟΥ, θάνατος από την  νέα ασθένεια Chagas  δεν έχει καταγράφει. Διαβάστε περισσότερα στο Ifo CHAGAS: Τι πρέπει να ξέρετε για την  νόσο Chagas.

Τα  Pillbugs και Sow bugs  ,αυτοί  οι “ενοχλητικοί μετανάστες” στα σπίτια μας, δεν είναι «πραγματικά έντομα» αλλά ζωικοί εχθροί που παρασιτούν και στο εσωτερικό χώρο των σπιτιών μας. Αυτοί οι ‘’ακίνδυνοι καθαριστές’’ , όλο και περισσότερο μεταναστεύουν στον εσωτερικό χώρο των σπιτιών με συνθήκες υγρασίας και οργανικής ύλης , την οποία χρειάζονται για να τραφούν, είναι όμως και τα ίδια μια πηγή τροφής για άλλους ζωικούς εχθρούς, όπως τα σαπροφάγα  ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’, όπου η προσέλκυση τους στα σπίτια μας, δημιουργεί ένα ‘’οικολογικό αντιστάθμισμα’’ απέναντι στα βιοκτόνα. Απρόσκλητα  μπορούν να εισέρθουν και τα Κολλέμβολα  που τα βρίσκουμε συνήθως, εκεί όπου υπάρχουν πηγές υψηλής υγρασίας, υγροί τοίχοι σε συνδυασμό με υπερβολική οργανική ύλη ,τρόφιμα, σπόρους ή μπαχαρικά και μύκητες. Οι εμφανίσεις τους, τείνουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια ζεστού και υγρού καιρού.

Συνεισφέρουν έμμεσα, στην αποδόμηση της οργανικής ύλης, μέσω του κατακερματισμού της και του ελέγχου των μικροβιακών κοινοτήτων του εδάφους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις για αυτές τις κατηγορίες των ζωικών εχθρών ,για την αντιμετώπιση τους μπορεί να μην χρειαστεί καμιά χημική εφαρμογή , ακόμα και όταν ο αριθμός τους είναι υπερβολικός. Απεναντίας η προσέλκυση τους  προμηνύει, έκτος των άλλων και την εμφάνιση της επικίνδυνης μούχλας ,όπου δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα στο να είναι σε όλο το δωμάτιο η/και σε όλους τους υπόλοιπους χώρους και θα πρέπει να εξουδετερωθεί.

Ενοχλούν κυρίως λόγω της παρουσίας τους στους εσωτερικούς χώρους σε μεγάλες  συγκεντρώσεις.

Για την αντιμετώπιση των ποικίλων οργανισμών , Περιβαλλοντικού και Υγειονομικού Ενδιαφέροντος , στους κατοικημένους χώρους , πέραν των πληροφοριών επί της μορφολογίας, βιολογίας, οικολογίας αυτών, χρειάζεται και πλήρης ενημέρωση των διάφορων μεθόδων και πρακτικών, με επενδύσεις για την συνεχή βελτίωση  των ενσωματωμένων παροχών υψηλής ποιότητας και ‘‘Σεβασμό στις ανάγκες του καταναλωτή’’ μαζί με τα Πρωτόκολλα επαγγελματικών εφαρμογών τους.

Για την αποτελεσματικότητα των επαγγελματικών εφαρμογών στους εσωτερικούς χώρους, πρέπει να γίνεται  αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών , εφαρμόζοντας μεθόδους με Bio-εφαρμογές επαγγελματικής απορρύπανσης, εξυγίανσης και απολύμανσης του χώρου, σε ινώδη υλικά (Στρώματα, Σαλόνια και Χαλιά-Μοκέτες), λείες επιφάνειες, ώστε να επιτυγχάνεται μείωση του βιότοπου που ευνοεί την ανάπτυξη των  πληθυσμών από αυτά τα παράσιτα. Η ανάγκη μέριμνας για την υγεία, έχει σαν αποτέλεσμα την υιοθέτηση ανάλογων εναλλακτικών μεθόδων μαζί με την ύπαρξη συντονισμένων δράσεων για τον  ‘‘έλεγχο αιωρούμενων ρυπογόνων μικροσωματιδίων”  και την αποφυγή επιμόλυνσης του χώρου με αλλεργιογόνους  μολυσματικούς παράγοντες που δημιουργούν άλλα προβλήματα υγείας.

Προσοχή λοιπόν στην άσκοπη χρήση βιοκτόνων.

Οι καταναλωτές μετά την ανάδειξη της επικινδυνότητας  των βιοκτόνων , θα πρέπει  να κάνουν ποιο εξονυχιστικούς έλεγχους  σε παραμέτρους που αφορούν την υγεία τους,  πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή  στους χώρους τους, ώστε να μην εκπλήσσονται όταν μετά από τις εφαρμογές των βιοκτόνων, αφού  δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα  μαζί με την σκόνη να έχουν παραμείνει εγκλωβισμένοι ρύποι μαζί με ‘‘χημικές ουσίες’’ , που επηρεάζουν πολύ ποιο σοβαρά την υγεία σε άτομα με ή/και χωρίς ευαισθησία και όχι από τους ‘’ακίνδυνους καθαριστές’’.

Έως ότου το Υπ.Α.Α.Τ, αρχίσει να διενεργεί  ‘’ στοχευμένες ενημερώσεις’’ (εγκυκλίους –οδηγούς εφαρμογών κλπ ) σε ενδιαφερόμενους σχετικά με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, (ανάλυση στο Άρθρο 18, του Κανονισμου (ΕΕ) αριθ. 528/2012) ειδικά στις περιπτώσεις όπου η εφαρμογή απεντομώσεων-μυοκτονιών παρουσιάζει επικινδυνότητα, για την ‘’ανάγκη εισαγωγής πρόσθετων μέτρων’’  του αναφερόμενου Κανονισμού, ετσι  ώστε να διασφαλίζεται σε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας η υγεία των ανθρώπων , π.χ.σχολεία, χώροι εργασίας, νηπιακοί σταθμοί, δημόσιοι χώροι, γηροκομεία.

Άλλα και το Υπουργείο Υγείας , αρμόδιο για θέματα αντιμετώπισης εχθρών υγειονομικής σημασίας, θα πρέπει να αρχίσει να διενεργεί  ‘’ στοχευμένες ενημερώσεις’’ με Κατεπείγον εγκύκλιο προκειμένου να περιοριστούν τυχόν δυσμενείς επιδράσεις στη Δημόσια Υγεία, όπως προκύπτει και από στο άρθρο 3 στην Υπουργική Απόφαση (νέα υγειονομική διάταξη).

Ο δε Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας Ε.Ο.Δ.Υ θα πρέπει να αναφέρεται  για κάθε εφαρμογή (Ψύλλων – Κοριών ) όπως  αναφέρει – στα Περιβαλλοντικά μέτρα για την  Ψώρα, –όπου: ….(στην περίπτωση αυτή, το εντομοκτόνο θα πρέπει να απομακρύνεται κατά το μέγιστο δυνατό, πριν από την εκ νέου χρήση των αντικειμένων), σε εσωτερικούς χώρους,  πχ. σχολεία, νηπιακοί σταθμοί, γηροκομεία χώροι εργασίας, καθώς και σε κατοικίες χώρους διαβίωσης πολλών ατόμων κ.λπ., Διότι ακόμα και  οι αναφερόμενες  για ‘’εξειδικευμένες εταιρείες απεντομώσεων’’ συνεχίζουν να εφαρμόζουν βιοκτόνα, με αποτέλεσμα οι περιπτώσεις έντονης ή επίμονης ενόχλησης, να είναι από τις επανειλημμένες  -μη ορθές και άσκοπες – εφαρμογές και όχι από τα έντομα.

Συνοψίζοντας ,οι επαγγελματίες που εμπλέκονται με χώρους (κατοικίες , χώρους ενδιαίτησης ( διαμονής ) – φιλοξενίας και διαβίωσης πολλών ατόμων κ.λπ, θα πρέπει με σεβασμό και προσήλωση στον Άνθρωπο , να ελέγχουν ποιο εξονυχιστικά, παραμέτρους που αφορούν την υγεία του.

Μειώνετε κατά 5/6 τις εφαρμογές βιοκτόνων σε εσωτερικούς χώρους όταν:

  • Εφαρμόζοντας πρωτόκολλα ολοκληρωμένων επαγγελματικών περιβαλλοντικών και υγειονομικών εφαρμογών για πριν ή /και μετά από οποιαδήποτε εφαρμογή, διατηρώντας ένα υψηλό επίπεδο υγιεινής και η μείωσης κινδύνου.
  • Εντοπίζονται τα έντομα στον χώρο. Τα ωφέλημα έντομα-με την παραμονή τους-δεν δημιουργούν προβλήματα υγείας.
  • Γίνει ενδελεχής απορρύπανση (με επιμέλεια και με περισσότερη λεπτομέρεια) με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων στα πρότυπα των αντιρρυπαντικών τεχνολογιών για αφαίρεση ρύπων, σκόνης με τα ‘‘ερεθιστικά αλλεργιογόνα’’,ακόμη και από τα πιο δυσπρόσιτα σημεία, κλπ
  • Γίνει επιμελημένη εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων με ολοκληρωμένα ‘‘ περιβαλλοντικά μέτρα Bio –εξυγίανσης’’ (Green Decontamination) ,για  την  δέσμευση και δυνατότητα καταστροφής σωματιδίων έως και 0,1 μικρών , αιωρούμενων σωματιδίων σκόνης, περιττώματα ακάρεων, μικροοργανισμών, σπόριων, βακτηριδίων, ιών, μυκήτων, κλπ
  • Γίνει εφαρμογή  εναλλακτικών λύσεων ως  ‘’ανάγκη εισαγωγής πρόσθετων μέτρων’’ χωρίς υπολειμματικότητα, για την κάλυψη των αναγκών, μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής διαχείρισης κατ΄ όγκο και γενικά των επιφανειών σε εσωτερικό περιβάλλον. Η προτεινόμενη πρωτοποριακή μέθοδος της  ‘‘Καταλυτικής  Οζονοποίησης ’’ (με καταλυτική διεργασία  υψηλής απόδοσης), ως απολύμανση (Bio–Disinfection) χωρίς την χρήση χημικών, μπορεί να προσαρμοστεί και να εφαρμοστεί με θεαματικά αποτελέσματα, εξ’ ολοκλήρου ή/και συμπληρωματικά ως ‘‘Φυσική εναλλακτική λύση ’’ για την εξουδετέρωση  ‘’Ρυπογόνων χημικών κοκτειλ’’. Επιπλέον δε μπορεί να δημιουργήσει σε πολλά ειδή παρασιτικών οργανισμών (ζωικούς εχθρούς), ένα ‘’αφιλόξενο περιβάλλον’’ δρώντας δε παράλληλα και για την ‘’ανασταλτική ανάπτυξη τους’’ χωρίς την χρήση χημικών, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό των κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων καθώς και για το περιβάλλον από τα βιοκτόνα.
  • Δεν εξουδετερώσουμε πρώτα τα προβλήματα που παραήλθαν από την επικίνδυνη μούχλα.

Οι επαγγελματίες  επιστήμονες γνωρίζουν , το γιατί πρέπει να γίνονται , (Απορρύπανση –Περιβαλλοντική Εξυγίανση –Εξουδετέρωση) , ή απολύμανση χωρίς υπολειμματικότητα  πριν ή /και μετά από οποιαδήποτε εφαρμογή υπολειμματικών ψεκασμών με εγκεκριμένα βιοκτόνα σε αντικείμενα ή επιφάνειες εσωτερικών χώρων. Επιπλέον γνωρίζουν  για τα επαγγελματικά συστήματα του Εξοπλισμού των Bio-Εφαρμογών Απορρύπανσης-Εξυγίανσης & Απολύμανσης, μαζί με την Βεβαιωμένη επαγγελματική κατάρτιση των εφαρμοστών, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες  των επαγγελματικών Bio-Εφαρμογών εφαρμογές αντιμετώπισης να γίνονται με αποτελεσματικότητα αποφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλά και για τα προγράμματα του Greenest, όπου αναδεικνύει την Ολοκληρωμένη Υποστήριξη Περιβαλλοντικής & Υγειονομικής Διαχείρισης στους  P.C.S. Εφαρμοστές σε κάθε Περιοχή ως συμβολή μιας Επαγγελματικής Διαχείρισης του Βιο-Περιβάλλοντος, , έτσι ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών, σε θέματα καθαριότητας και υγιεινής των εσωτερικών  χώρων.

Υ.Γ. : Έκτος από τα προαναφερόμενα (Ptinidae, Pillbugs και Sow bugs, Αρπακτικά ακάρεα, Κολλέμβολα,) βιοκτόνο  δεν συνίσταται και για το  Άκαρι της ψώρας, τις Ψείρες του σώματος, τα Ακάρεα (Dust mites) ,κλπ

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες , ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail  κ.λ.π

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν, αποστέλλοντας πλήρη στοιχεία να ζητήσουν πληροφορίες στο email: vgenis@otenet.gr, ή να καλέσουν στα τηλέφωνα  2104829839, 6932245887.

Με εκτίμηση

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

 Πηγή:  https://klintec.gr/η-συνεισφορά-των-ακίνδυνων-καθαρι/