Η πρόληψη ενάντια στις «πηγές του κακού»

Η πρόληψη ενάντια στις «πηγές του κακού»

Όταν ένας “άρρωστος εσωτερικός χώρος” μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας σε όλους μας, λόγο των ‘’μεταβαλλόμενων καταστάσεων’’ όπου έχουν  αυξήσει  σημαντικά την εμφάνιση λοιμώξεων ή/και άλλων παρασιτώσεων με ιδιαίτερες επιπτώσεις, τότε χρειάζεται σωστή ενημέρωση για ορθή αντιμετώπιση των προβλημάτων, με ψυχραιμία, χωρίς πανικό και’’ πλεονάζοντα ημίμετρα’’ άλλα και ‘’χωρίς υπερ-καταναλωτική χρήση χημικών’’ , ώστε να εξασφαλιστεί το απόλυτα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.

Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη  την ενημέρωση σε θέματα προληπτικής υγιεινής για την προαγωγή υγείας, μιας και η πρόληψη εξασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό  μια απόλυτα υγιή αγωγή και διαπαιδαγώγηση  με διασφαλισμένη ποιότητα  στους εσωτερικούς  χώρους επιμόρφωσης. Ενημερωτικό υλικό, για την  Καθαριότητα και Υγιεινή  στους  Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς, μαζί με τα Μέσα Μεταφοράς των άλλα και γενικά για κλειστούς χώρους ενδιαίτησης ( διαμονής ) – φιλοξενίας .

Η έννοια της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους δεν πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ιδέα της πολυτέλειας.

Όλοι γνωρίζουμε τις –σε ισχύ –εκδόσεις Εγκυκλίων από το Υπουργείο Υγείας, με «Υγειονομικούς έλεγχους στα σχολεία » όλων των βαθμίδων αλλά και μέσων μαζικής μεταφοράς ,με παράλληλη  ανάρτηση στο διαδίκτυο και του Οδηγού Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Βρεφονηπιακούς – Παιδικούς Σταθμούς & Κέντρα Προσχολικής Αγωγής από τον  ΕΦΕΤ.  

Έχοντας ως γνώμονα πάντα το ότι η καθαριότητα είναι πολιτισμός, μας δημιουργεί αυξανόμενες ανάγκες με απαιτήσεις , με μεθόδους υψηλής ποιότητας. , για μια επιμελημένη εφαρμογή μέτρων με στοιχειώδεις κανόνες, για την τήρηση μιας αποτελεσματικά ισορροπημένης καθαριότητας .

Επιπλέον δε αν και ο  καθαρισμός δεν κατατάσσεται συνήθως στις μεθόδους απολύμανσης ,αποτελεί χωρίς αμφιβολία µια ‘’μορφή απολύμανσης’’ , καθόσον µε τον καθαρισμό μειώνεται ‘’το μικροβιακό φορτίο’’ μιας επιφάνειας. Θα πρέπει όμως να  γίνει κατανοητό από όλους μας , ότι η καθαριότητα , το πλύσιμο και η εξυγίανση αντικειμένων, επιφανειών αλλά και εναλλακτικός αερισμός ή/και η αφύγρανση με καθαρισμό του όγκου (m³) ενός χώρου, δεν αντικαθιστούν τις μεθόδους απολύμανσης, όπως και οι μέθοδοι απολύμανσης , εξυγίανσης , εναλλακτικού αερισμού ή/και αφύγρανσης με καθαρισμό δεν αντικαθιστούν, καθαριότητα, πλύσιμο και αντικειμένων- επιφανειών αλλά και του όγκου (m³) ενός χώρου.

Ένας ‘’ανθυγιεινός εσωτερικός χώρος’’ μπορεί να μετατραπεί σε καθαρό, υγιεινό και ασφαλή, χρησιμοποιώντας τα Πρωτόκολλα επαγγελματικών εφαρμογών προγράμματος Healthy Interior Environment

Ως παράδειγμα θα αναφέρω στην ‘’ανάγκη εισαγωγής πρόσθετων μέτρων’’  του  Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 528/2012 ,  για την διασφάλιση σε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της  υγείας των ανθρώπων, από το (Ε.Ο.Δ.Υ – για την ψώρα), που επισημαίνει  : Γενικά δεν συστήνεται κοινό εντομοκτόνο του εμπορίου εγκεκριμένο για οικιακή χρήση, παρά μόνο σε αδυναμία εφαρμογής των προαναφερθέντων μέτρων σε αντικείμενα ή επιφάνειες (στην περίπτωση αυτή, το εντομοκτόνο θα πρέπει να απομακρύνεται κατά το μέγιστο δυνατό, πριν από την εκ νέου χρήση των αντικειμένων )

Οι υπογράφοντες επιστήμονες  , με κάθε προσφορά θα πρέπει να  έχουν και την επιστημονική τεχνική μελέτη, μαζί με τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά απεντόμωσης /  μυοκτονίας ,για κάθε εργασία που αναλαμβάνουν.  Στην τεχνική μελέτη θα πρέπει να αναφέρεται το πότε ή μετά από ποιο χρονικό διάστημα , θα πρέπει να γίνει η υποχρεωτική εφαρμογή καθαριότητας  μαζί με τις μεθόδους ‘‘περιβαλλοντολογικής Bio –εξυγίανσης’’  Green Decontamination), και  απολύμανσης  (Bio–Disinfection) χωρίς τη χρήση χημικών ανά όγκο (m³) , αλλά και αντικειμένων ,επιφανειών  ενός εσωτερικού χώρου χωρίς υπολειμματικότητα. Η κοινοποίηση θα πρέπει να γίνει  στους υπεύθυνους του HACCP άλλα και στο γιατρό εργασίας ή τεχνικό ασφαλείας.

*Και ποτέ δεν ξεχνάμε : 

Μετά από κάθε εφαρμογή Μυοκτονίας – Απεντόμωσης σε εσωτερικούς χώρους,  πρέπει να γίνει πλήρη καθαριότητα με εξειδικευμένες Bio-εφαρμογές επαγγελματικής απορρύπανσης , εξυγίανσης και απολύμανσης με Αποκατάσταση των χώρων (Bio-Exterminating Services ) πριν από την εκ νέου χρήση των αντικειμένων. Μετά τα ακάρεα οι  κατσαρίδες είναι η δεύτερη αιτία αλλεργιών και αναπνευστικών προβλημάτων,  όπως το άσθμα και η δύσπνοια, καθώς και δερματίτιδες, κνησμός,  ακόμα και μετά από την αποσύνθεση τους (μικροτεμαχίδια). κ.ά.

Επισημαίνουμε δε ότι η δραστηριότητα τρωκτικών σε εσωτερικούς χώρους , αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο φορέα παθογόνων οργανισμών και  μεταδοτικών ασθενειών  άλλα και αναπνευστικών προβλημάτων, όπως άσθμα και δύσπνοια, από τα μικροτρίχιδια τους ακόμα και μετά την εξουδετέρωση τους.

Έχει αρχίσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα φροντίδας  Healthy Interior Environment και σε βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς, σχολεία, (μαζί με τα Μέσα Μεταφοράς των) κατοικίες, ιατρεία, κλπ , για πλήρη πρόληψη άλλα και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ένα πρόγραμμα φροντίδας, με καινοτόμους μεθόδους ολοκληρωμένων περιβαλλοντικών και υγειονομικών εφαρμογών,  για την υλοποίηση παροχής σύγχρονων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με απώτερο στόχο την διασφαλισμένη βελτίωση της υγιεινής των εσωτερικών χώρων με άμεση χρήση.

Ως “υπερβολή” και “λάθος στρατηγική” χαρακτηρίζουν, το κλείσιμο των σχολείων και δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με το μέτρο αυτό οι Έλληνες επιστήμονες.

Η ανάδειξη της επικεντρωμένης πρόληψης για «μικροβιολογική ασφάλεια» στην Δημόσια Υγιεινή των εσωτερικών χώρων, προσδιορίζει την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων εναρμονισμένα πλήρως με τις ποιο καινοτόμες εφαρμόστηκες  λύσεις,  σχεδιασμένες με απαιτήσεις, για ένα καλύτερο και  ασφαλέστερο υγιεινό  εσωτερικό περιβάλλον.οικονομικά έξυπνες. Ένα πλήρες, επαγγελματικό σύστημα φροντίδας και συντήρησης των εσωτερικών χωρών, σχεδιασμένο για πολλαπλές εφαρμογές, καλύπτει τις επαγγελματικές Bio-εφαρμογές απορρύπανσης όλων των χώρων για αφαίρεση ρύπων, σκόνης, αλλά και τα ‘‘ερεθιστικά αλλεργιογόνα’’, ακόμη και από τα πιο δυσπρόσιτα σημεία.

Οι ‘’αόρατοι εχθροί’’  – ρυπογόνα ‘’κοκτέιλ’’ και μικροπλαστικά- μαζί με τους αιωρούμενους μικροοργανισμούς και τα παράγωγά τους ,υπάρχουν ως ένα βαθμό σε κάθε χώρο (σχολείο, σπίτι, ή εργασία κλπ) , π.χ  (βακτηρίδια, μύκητες, ιοί, σπόρια, αιωρούμενη σκόνη , περιττώματα ακάριων, μικροσκοπικά ‘’τεμαχίδια’’ εντόμων, τριχίδια ποντικών, αντιγόνα ζώων και πτηνών). Η είσπνευση τους μπορεί να προκαλέσει διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, αναπνευστικές διαταραχές, υπερευαισθησία σε ασθένειες και λοιμώξεις.

Επιπλέον το Βραβευμένο σύστημα  Τεχνολογίας NASA, αλλά και πιστοποιημένο ως Ιατρική Συσκευή Τάξης ΙΙ από τον FDA, για εφαρμογές ‘‘περιβαλλοντολογικής  Bio – εξυγίανσης ανά όγκο »   του αέρα σε εσωτερικούς χώρους κρίνεται απαραίτητο,  για έναν  Καθαρό και υγιή αέρα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, με δυνατότητα καταστροφής σωματιδίων έως και 0,1 μικρών, αιωρούμενων μικροοργανισμών, σπόριων, βακτηριδίων, ιών, μυκήτων , κλπ ,.( σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους, κατοικίες, γραφεία, ιατρεία, νοσοκομεία κλπ.

Οι Βεβαιωμένες Bio- εφαρμογές απολυμάνσεων με τις αξιόπιστες ‘’πράσινες στρατηγικές’’ από Πρωτοποριακές μεθόδους  προηγμένης τεχνολογίας. Μπορούν να προσφέρουν εξουδετέρωση όλων των παθογόνων μικροβίων, βακτηρίων, ιών, ζυμών και μυκήτων, με τις ποιο αποτελεσματικές επιδόσεις των εναλλακτικών τεχνολογιών απολύμανσης  ολόκληρου δωματίου, ακόμα και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει άμεση οπτική επαφή.

Όπως η Bio -απολύμανση ανά όγκο Bio–Disinfection χωρίς τη χρήση χημικών για εσωτερικούς χώρους, μπορεί να ολοκληρωθεί  με την  αξιόπιστη χρήση του όζοντος (O 3) με ‘‘Καταλυτική Οζονοποίηση ’ – ( διεργασία  υψηλής απόδοσης για επαναφορά του όζοντος σε οξυγόνο), παρέχοντας την μέγιστη ασφάλεια απέναντι στον Άνθρωπο, την Περιουσία αλλά και το Περιβάλλον.

Συνιστούμε όμως την προσοχή στις μεθόδους με ‘’οζονιστές ’’ διότι,  σε κάθε εφαρμοστική μέθοδο απολύμανσης με επί τόπου διεργασίες χημικής οξείδωσης (ISCO), πρέπει να ακολουθούνται ειδικές συνθήκες ασφάλειας, λόγω της τοξικότητάς τους. Ετσι και στα επαγγελματικά συστήματα παράγωγης όζοντος , ( Ozone – O3) εκτός το σήμα CE , θα πρέπει να είναι και σε πλήρη συμμόρφωση με τους ισχύοντες Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες σχετικά με το όζον (Οδηγία 2001/81 / ΕΚ, Οδηγία 2002/3 / ΕΚ , Οδηγία 2008/1 / ΕΚ, Οδηγία 2008/50 / ΕΚ,) Τα ίδια ισχύουν και στα συστήματα με  οζονοποιημένο νερό  για απολύμανση χωρίς την χρήση χημικών.

Στις λείες επιφάνειες αλλά και ως ενδαπέδια απολύμανση , μπορεί να γίνεται εφαρμογή  με εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ απολυμαντικά,  – σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα των τύπων ,2,3,4,(98/8EC, δίνοντας ένα ποιοτικά άρτιο αποτέλεσμα στα πρότυπα καθαριότητας και υγιεινής των εσωτερικών χώρων.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί με τις εμφανιζόμενες ‘’Σύγχρονες προκλήσεις’’ σε τομείς με ‘’Ολοκληρωμένη Διαχείριση’’ λόγο των ‘’μεταβαλλόμενων καταστάσεων’’, η μικρoβιοκτονία – απολύμανση με την μη ορθή χρήση μεθόδων, ψυχρού εκνεφωτή (cold fogger) ή/και με υπέρθερμο ατμό σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί ίσως και να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα

Εξοπλισμός Bio-Εφαρμογών Επαγγελματικής Απορρύπανσης -Εξυγίανσης & Απολύμανσης

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο  2104829839,  6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

Πηγή:  https://klintec.gr/η-πρόληψη-ενάντι…ς-πηγές-του-κακο/