Πρόληψη αποικισμού της Legionella ή λεγεωνέλλωση σε παγομηχανές

Πρόληψη αποικισμού της Legionella ή λεγεωνέλλωση σε παγομηχανές

Με την επαναλειτουργία των κτιρίων πρέπει να δοθεί προσοχή στα συστήματα νερού ώστε να αποφευχθούν κρούσματα της Νόσου των Λεγεωνάριων. Ιδιαίτερες οδηγίες για αυτά τα κτίρια έχουν δοθεί από το (eody.gov.g) ESGLI ‘Guidance for Managing Legionella in Building Systems during the COVID-19 Pandemic’. Τα τεχνητά συστήματα όπως: σύστημα ζεστού – κρύου νερού, πύργοι ψύξης, σιντριβάνια, spa, παγομήχανες, πισίνες κ.α. αποτελούν περιβάλλοντα ανάπτυξης του βακτηρίου και η δημιουργία υδατοσταγονιδίων συνιστά παράγοντα κινδύνου για μόλυνση από Legionella.  Αλλά και στις οδηγίες του (cdc.gov/coronavirus/2019) αναφέρονται εκτός των άλλων  και για τα μηχανήματα παραγωγής  πάγου ,ώστε  η λειτουργία να είναι υγειονομικά αποδεκτή.

 Η παγομηχανή είναι η αιτία που μολύνει τον πάγο

 ‘‘Οι ποιοτικές αναλύσεις πάγου δεν αρκούν.

Ένα μη μολυσμένο τμήμα πάγου δεν ισοδυναμεί  με μη μολυσμένη παγομηχανή.’’

Πιστοποιημένη  Απολύμανση Παγομηχανών

Οι παγομηχανές είναι από τις πιο επιβαρυνόμενες μηχανές κατά τη λειτουργία τους στο χώρο της εστίασης και παραγωγής τροφίμων. Για το λόγο αυτό είναι σκόπιμο να συντηρούνται επιμελώς, με τακτικό καθαρισμό και συχνή απολύμανση.

Υγιεινή και ασφάλεια του πάγου

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν για την συντήρηση και την Πιστοποιημένη Απολύμανση που απαιτείτε για την Παγομηχανή  εφ΄ όσο συνεχίζει και παράγει πάγο. Όταν βλέπουν την ολοκληρωμένη διαδικασία, το πώς ήταν η κατάσταση του εσωτερικού της μηχανή και το τελικό πιστοποιημένο αποτέλεσμα.

Το πιστοποιητικό απολύμανσης κατοχυρώνει τον επιχειρηματία ως προς την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου με την απολύμανση της παγομηχανής και μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε έλεγχο κρατικού φορέα ή επιθεώρηση φορέα πιστοποίησης ή τρίτου εμπλεκόμενου ή θιγόμενου από αστοχία απολύμανσης.

Αν υπάρχει συνεργασία  με πάροχο επεξεργασίας παγοκύβων για την διασφάλιση σας μαζί με τα ποιοτικά αναλύσεων του πάγου ζητήστε του και το πιστοποιητικό Απολύμανσης των παγομηχανών.

Πολλοί δεν θέλουν να βλέπουν τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα ως επιτακτική ανάγκη με κανόνες αυταπόδεικτης διαφάνειας και ιχνηλασιμότητα  στους χώρους φιλοξενίας , μια παροχή βέλτιστης υγειονομικής ασφάλειας  για την ασφαλή παράδοση των χώρων. Το παράδειγμα της Πιστοποιημένης Απολύμανσης για την Υγιεινή και ασφάλεια του πάγου , σας προϊδεάζει εκτός από την πιστοποιημένη απολύμανση όλων των χώρων και για την  ακριβή μέτρηση της ποιότητας του αέρα του δωματίου. Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων   και οι αναδυόμενες λοιμώξεις,  χρειάζονται συνεχή και  προηγμένη παρακολούθηση σχετικά με τα επίπεδα ρύπων, για την υψηλού επιπέδου εγγύηση εξαιρετικής προστασίας .

Μιας και είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού προληπτικά δεν παραβλέπουμε την  μάχη με την Legionella ή λεγεωνέλλωση  και σε φυσικό περιβάλλον, διότι είναι – ένας «άγνωστος» κίνδυνος – για πολλούς χώρους .

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο  vgenis@otenet.gr, ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή :  https://klintec.gr/πρόληψη-αποικισμ…ella-ή-λεγεωνέλλ/

Σχετικά Άρθρα

  1. SERA Απολυμαντικό ΕΟΦ MSDS -Τεχνικό Δελτίο Προϊόντος
  2. Μέτρα προστασίας για την υγιεινή του πάγου.
  3. Ελληνική Καινοτομία η Πιστοποιημένη Απολύμανση Παγομηχανών