Ας φροντίσουμε για μια νέα σχολική χρονιά με λιγότερα βιοκτόνα.!!

Ας φροντίσουμε για μια νέα σχολική χρονιά με λιγότερα βιοκτόνα.!!

Όποια ημερομηνία  και να ανοίξουν τα σχολεία, δεν θα πρέπει να επαναληφτούν οι  ‘’Προληπτικές απολυμάνσεις’’   των σχολικών εσωτερικών χώρων, ως εφαρμογή σχεδίου ‘’έκτακτης  ανάγκης’’ για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων  περιπτώσεων.

Με δεδομένο του ότι, αν προβούν σε τέτοιου είδους ενέργειες,  όλοι οι εσωτερικοί χώροι θα   ‘’επιμολυνθούν- δημιουργία  δευτερογενούς ρύπανσης  – όπου ο  Ρυπαίνων  πρέπει να Πληρώνει’’   . Όλα αυτά μπορεί ίσως και να μετατραπούν σε επικινδύνους  ‘’αόρατους εχθρούς‘’   από  τα ρυπογόνα ‘’ χημικά κοκτέιλ’’ – , μαζί με τους αιωρούμενους μικροοργανισμούς και τα παράγωγά τους , π.χ  (βακτηρίδια, μύκητες, ιοί, σπόρια, αιωρούμενη σκόνη,  μικροσκοπικά ‘’τεμαχίδια’’ εντόμων,  όπου τότε η  ολοκληρωμένη αποκατάσταση  στους χώρους  που  έγινε η εφαρμογή  επιβάλλεται ως υποχρεωτική.

Διότι (σύμφωνα με αρ. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.2020 ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού-απολύμανσης, ) , όταν γίνεται (ψεκασμός, εκνέφωση  κ.λ.π.),  η χρήση του απαιτούμενου εξοπλισμού πρέπει πάντα να στοχεύει στην αποτελεσματική και με ασφαλή τρόπο καταπολέμηση του ιικού φορτίου των μολυσμένων χώρων, επιφανειών και σημείων, χωρίς την περαιτέρω πρόκληση ρύπανσης καθώς και φθορών και καταστροφής άλλων υλικών και αντικειμένων. Η δε είσπνευση τους μπορεί να προκαλέσει διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, αναπνευστικές  διαταραχές και με Αυξημένη Επικινδυνότητα σε ασθένειες με υπερευαισθησία  και λοιμώξεις.

Συμπέρασμα:  Καμιά εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων απολύμανσης χώρων δεν μπορεί να γίνει,  αν πρώτα δεν έχει γίνει καθαριότητα και περιβαλλοντική εξυγίανση για κατ όγκο εφαρμογές. (με συσκευές ULV Fogger, υπεριωδών ακτινοβολιών  UV-C), ή /και (διπλής ζώνης) UVC / UV V, αλλά και οζόνωσης.)

Οι εν μέρη οι λόγοι που διαπιστώνονται ως προβλήματα στις επιθεωρήσεις από τις Υγειονομικές υπηρεσίες , όπως :

  • Απουσία καθαρισμού πριν τις εφαρμογές.
  • Απουσία διαδικασιών πριν την επαναχρησιμοποίηση των χώρων σε ιδιαίτερα ευαίσθητούς χώρους. πχ σχολεία.

Η άμεση εφαρμογή αποκατάστασης των ‘’ αναδυόμενων χημικών κοκτέιλ ’’, μιας και ο τρόπος αλληλεπίδρασης του αναδεικνύει την σοβαρότητα της επιμόλυνσης  , αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί το αποτέλεσμα πρόκλησης  ‘’ανεπιθύμητων  αποτελεσμάτων’’,  τα οποία μπορούν να συνδεθούν άμεσα ή/και έμμεσα σε μια σύγχρονη κοινωνία,  µε τις Λοιμώξεις στην Δημόσια Υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε την κατευθυντήρια γραμμή για την IAQ σε γραφεία και σε δημόσιο χώρο. Πολλές χώρες πρόκειται να ασχοληθούν με το IAQ στο γραφείο και θα θέσουν τα πρότυπα για το δικό τους περιβάλλον. Το CO2 είναι μία από τις απαιτήσεις του IAQ.

Πρότυπο ποιότητας αέρα εσωτερικού χώρου (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)

Οδηγός παραμέτρων υγείας ώστε τα ασφαλή επίπεδα στα δωμάτια να είναι;

 Ποιο είναι το επιτρεπόμενο επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα σε έναν εσωτερικό χώρο  ;

Η έννοια της ποιότητας του αέρα στους  εσωτερικούς χώρους δεν πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ιδέα της πολυτέλειας .  Εκτός από τον καλό αερισμό, έχει επισημανθεί ότι μια ‘’ισχυρή ροή αέρα’’ από το ένα άτομο στο άλλο μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Επομένως, είναι σημαντική η καλή διανομή αέρα, δηλαδή η παροχή ομοιόμορφου ρυθμού εξαερισμού σε χαμηλή ταχύτητα αέρα σε όλα τα σημεία των κλειστών χώρων. (αίθουσα- δωμάτιο ) . Ο ελάχιστος αριθμός ανταλλαγών αέρα ανά ώρα, σύμφωνα με τους ισχύοντες κτιριακούς κανονισμούς, πρέπει να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή. Η αύξηση του αριθμού των ανταλλαγών αέρα ανά ώρα  θα μειώσει το κίνδυνος μετάδοσης  σε κλειστούς χώρους.

Καθοδήγηση για σχολεία από την REHVA, (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων Θέρμανσης, Εξαερισμού και Κλιματισμού) .Σε αυτό το έγγραφο συνοψίζονται  συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία και τη χρήση κτιριακών υπηρεσιών σε σχολεία, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού (SARS-CoV-2) της κοροναϊκής νόσου (COVID-19) . Πριν από τη λήψη προληπτικών μέτρων, απαιτείται κάποια βασική κατανόηση του ιού (SARS-CoV-2) όπου μπορούν να διακριθούν τέσσερις διαδρομές μετάδοσης:

  • Αναφέρομαι στην δεύτερη όπου μέσω του αέρα μέσω μικροσταγονιδίων (πυρήνες σταγονιδίων), οι οποίοι μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για ώρες και μπορεί να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις (απελευθερώνονται όταν αναπνέουν, μιλούν, φτερνίζονται ή βήχουν).
  • Συνιστάτε η εγκαταστήστε μιας οθόνη CO2 με ένδειξη φωτεινού σηματοδότη (Σχήμα 2) τουλάχιστον στις αίθουσες στις οποίες ο εξαερισμός εξαρτάται από το άνοιγμα παραθύρων και / ή πλεγμάτων. Αυτό απεικονίζει την ανάγκη για επιπλέον εξαερισμός ανοίγοντας παράθυρα. Βεβαιωθείτε ότι η οθόνη CO2 είναι τοποθετημένη σε ορατή θέση στην τάξη, μακριά από εισόδους καθαρού αέρα (π.χ. ανοιχτά παράθυρα). Σε περιόδους πανδημίας, προτείνουμε να αλλάξετε προσωρινά τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις της ένδειξης φωτεινού σηματοδότη (πορτοκαλί ανάβουν έως 800 ppm και κόκκινο φως έως 1000 ppm) για να προωθήσουν τον ίδιο αερισμό όσο το δυνατόν.

Fresh Air Only : Έξυπνες λύσεις για καλύτερη ποιότητα αέρα εσωτερικού χώρου

Οι καθαριστές αέρα δωματίου μπορεί να είναι χρήσιμοι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις . Δυστυχώς οι περισσότεροι οικονομικά προσιτοί καθαριστές αέρα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικοί. Οι συσκευές που χρησιμοποιούν ηλεκτροστατική αρχή φίλτρανσης (δεν είναι σαν τους ιονιστές δωματίου!) συνήθως δουλεύουν αρκετά καλά. Ως  ειδικός εξοπλισμός -επισημαίνετε και πάλι ότι η αύξηση του εξαερισμού είναι πιο αποδοτικό μέτρο- καθώς σκοτώνει τα βακτήρια και τους ιούς .κλπ

Η τεχνολογικά απαράμιλλη εναλλακτική μέθοδος ελέγχου εσωτερικού αέρα φιλική προς τις ανάγκες των ανθρώπων και του περιβάλλοντος είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να εναλλάσσει και τον αέρα με θεαματικά αποτελέσματα, για τη διατήρηση της θερμοκρασίας δωματίου και ταυτόχρονα να απομακρύνει τα αερομεταφερόμενα σωματίδια καθώς και τους αέριους ρύπους όπως το PM2.5, τη φορμαλδεΰδη , πτητικές οργανικές ενώσεις αλλά και  ιούς, έως και 99,99%  κλπ. Είναι ένα ασύγκριτα αθόρυβο σύστημα όπου δεν απαιτεί επίβλεψη, λειτουργεί εντελώς αυτόματα, καθορίζει ανεξάρτητα το επίπεδο περιεχομένου CO2 ,παρέχοντας έτσι ένα εξαιρετικά  καθαρό και ασφαλή εσωτερικό αέρα για 24 ώρες χωρίς εξαερισμό, κλιματισμό ή άλλες συσκευές.

Η Secureness Plus ως Εξειδικευμένη ομάδα αντιμετώπισης επικίνδυνων λοιμώξεων σε οποιοδήποτε χώρο με την υπέρβαση των απαιτήσεων . μετατρέπει  την υγειονομική ανασφάλεια και αβεβαιότητα των  σε όλους τους γονέων σε προαγωγή υγειονομικής εξασφάλισης για να νοιώθουν την υγειονομική  ασφάλεια των παιδιών τους  στους χώρους των σχολείων. (Σχολεία- Παιδικοί Σταθμοί ,χώροι φροντιστηριακής  εκπαίδευσης), άλλα και στα μεσα μεταφορας τους  ΜΜΜ –Λεωφορεία και ΚΤΕΛ-,κλπ

  Ένα βίντεο αναδεικνύει τις ‘’Δύσκολες εξισώσεις ‘’για την παροχή βέλτιστης υγειονομικής ασφάλειας στα Μ.Μ.Μ.

Η ανάδειξη των λύσεων στα προβλήματα που προκύπτουν είναι ευθύνη όλων. Διότι  όπως συχνά αναφέρω, ο καθένας μας  από το ‘’δικό του μετερίζι ’’  και όλοι μαζί ‘’έχουμε χρέος ’’ να βρισκόμαστε δίπλα στους φορείς για τον περιορισμό της διασποράς.  Απαιτείται όμως η συμπόρευση όλων μας για την πρόληψη,  με ευαισθητοποίηση στην προαγωγή της υγείας και κινητήριο δύναμη την συλλογική ευαισθησία για τον σχεδιασμό δράσεων, προς όφελος της κοινωνίας όλων των πολιτών.

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες ,  ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail,  κ.λ.π

Πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο  vgenis@otenet.gr, ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

Πηγή :  https://klintec.gr/ας-φροντίσουμε-γ…-νέα-σχολική-χρο/