Η αποτελεσματική αντιμετώπιση προασπίζει την υγειονομική εξασφάλιση

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση προασπίζει την υγειονομική εξασφάλιση

Οι βασικές αρχές για τα μέτρα υγιεινής και η λυσιτελής αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης απειλών με προάσπιση της δημόσιας υγείας,  βοηθούν στη διευκόλυνση της μετάβασης στα πλεονεκτήματα της  Προληπτικής Υγιεινής. Εξάλλου με το ( π.δ. 102/2020 (ΦΕΚ Α΄ 244/07.12.2020) ο SARS-CoV-2  συμπεριλαμβάνεται στους  αερομεταφερόμενους βιολογικούς παράγοντες.

Προσοχή λοιπόν στις Νέες Συμβάσεις για απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους, Μ.Μ.Μ., Χημικές Τουαλέτες ,κλπ

Χρειάζεται εναρμόνιση των τεχνικών προδιαγραφών στην ολοκληρωμένη εφαρμογή του καθαρισμού -απολύμανσης και αποκατάστασης των εσωτερικών χωρών -με οποιονδήποτε τρόπο – υπενθυμίζω ότι:

  • Την υποχρεωτική συνεργασία με την ευθύνη ειδικού επιστήμονα, όπως προβλέπεται από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα (π.χ. Επόπτες Δημόσιας Υγείας) .
  • Απεμπλοκή των (Κ.Α.Δ.)  Υπηρεσιών Απολύμανσης ( 81291101,81291102)από τον (Κ.Α.Δ.)  81.29.11.03 Υπηρεσίες απεντόμωσης – μυοκτονίας

Για το υγειονομικό περιεχόμενο του  Εκπαιδευτικού Υλικού για τα τουριστικά καταλύματα, σύμφωνα με την εγκύκλιο ( αρ. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.2020) οι εκπαιδευτές  θα πρέπει να παρέχουν πλήρη ενημέρωση , για την πιστοποίηση  των εφαρμοστών στην καθαριότητα – απολύμανση και αποκατάσταση των χωρών,  είναι στις Υποχρεωτικές εφαρμογές  και ας λείπει το  όπως ισχύει, γιατί η παράβαση των στοιχείων του ειδικού υγειονομικού πρωτοκόλλου με αριθμό 5 είναι  ( 3.001€ 4.000€) όπως  υπάρχει αναφορά  και στο  ‘’όπως ισχύει ‘’ το ανάγνωσμα… .

Οι επιβλέποντες ή/και εφαρμοστές Επιστήμονες, για τις εφαρμογές καθαρισμού-  απολύμανσης ,αποκατάστασης (χωρίς ρύπους), θα πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με  την εγκύκλιο ( αρ. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.2020).Έτσι θωρακίζονται και οι ενασχολούμενοι εφαρμοστές με το Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης /Επιμόρφωσης -μετά από εξετάσεις- στον καθαρισμό – απολύμανση, ως προς  την Υγειονομική ασφάλεια στους εργαζομένων αλλά και ως μια θετική παρέμβαση έλεγχου  απέναντι στα ‘’περί αξιώσεων ’’, εφόσον θα τηρούνται αυστηρά οι όροι των εγκυκλίων όπου αποτελούν αναπόσπαστα μέρη διασφάλισης στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Ημίμετρα με μεμονωμένες  εφαρμογές μπορούν ίσως να φέρουν ακόμα και αρνητικά αποτέλεσμα με δυσμενείς επιδράσεις στη Δημόσια Υγεία:

  • Δεν τοποθετούμε παραπλανητική ένδειξη ότι ο χώρος έχει απολυμανθεί !!!!
  • Δεν αναφέρουμε παραπλανητικά ότι έγινε ‘’Προληπτική’’ μικροβιακή απολύμανση στους χώρους!!!
  • Δεν προβάλουμε παράλληλα στα Μ.Κ.Δ μόνο (εφαρμογές  εκνέφωσης ) μεμονωμένα Ημίμετρα.  !!!!
  • Αυτά βλέπουν και όσοι ‘’Απολυμαίνουν Έντομα’’ σε βάρος των καταναλωτών. !!!!

Προσοχή : Ακάρεα, κοριοί, ψύλλοι, σκόρος, σαράκι, κατσαρίδες δεν Απολυμαίνονται

Όταν ζητάμε υπηρεσίες για εσωτερικούς χώρους, όπως επιτόπιους καθαρισμούς, βιοκαθαρισμούς ή ’’βιολογικούς, καθαρισμούς στρωμάτων, σαλονιών, χαλιών,  εφαρμογές καθαρισμού –απολύμανσης και προστατευτικών βιοκτόνων, (ψεκασμού, sprayers, βαφές, κλπ ) με έγκριση Ε.Ο.Φ. ,άλλα και με  Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης /Επιμόρφωσης καθαρισμού -απολύμανσης  ), Απεντομώσεις -Μυοκτονίες , θα πρέπει να μας έχουν εξασφαλίσει την αποκατάσταση των χώρων από περιβαλλοντικούς ρύπους , πριν από την εκ νέου χρήση τους.

Ο περιορισμός του κινδύνου της αέριας μόλυνσης – επιμόλυνσης των εσωτερικών χώρων αφορά την υγεία όλων μας.

Η υγεία αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την διασφάλιση των πολιτών  μιας και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, «σύμφωνα με τις αρχές για το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία,  όλοι έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα στους εσωτερικούς χώρους)»

Οι υπεύθυνοι επιστήμονες των εφαρμογών θα πρέπει να έχουν στον αντίστοιχο φάκελο (καθαριότητας – απολύμανσης) μαζί το σχέδιο εφαρμογών και όλα τα Πιστοποιητικά, ώστε να αποσταλούν οπού κριθεί απαραίτητο για κάθε αρμόδιο φορέα– πάντα ηλεκτρονικά –για διενέργεια ορθού ελέγχου ιχνηλασιμότητας, κλπ.

Το Υπουργείου Υγείας (τμήμα υγιεινής & υγειονομικών ελέγχων)  εκτός από τις απολυμάνσεις, είναι αρμόδιο και για θέματα αντιμετώπισης εχθρών υγειονομικής σημασίας,( Απαντ. του ΥΠ.Α.Α.Τ Αριθ. Πρωτ.: 11208/268326/22/10/2019) για την προστασία των πολιτών. Κατ΄ επείγουσα λοιπόν η άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση στους φακέλους καθαρισμού –απολύμανσης και απεντόμωσης -μυοκτονίας  από τα τμήματα υγιεινής & υγειονομικών ελέγχων των περιφερειακών ενοτήτων  , σε συνδυασμό με το (Δελτίο Αυτόνομου Ελέγχου-Checklist ) μιας και όλοι βασίζονται στο και ‘’ποιος θα με ελέγξει’’.

Η άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση στους φακέλους εφαρμογών βιοκτόνων, θα μειώσει κατά το πλείστον ενέργειες π.χ. από ‘’παραπλανητικές ενέργειες’’, ‘’λάθος ενημέρωση ‘’,  ‘’αμέλεια’’ ,  ‘’Εγκληματική αδιαφορία’’, ‘’παράπλευρες απώλειες’’ , αλόγιστη χρήση βιοκτόνων,  παρέχοντας μεγαλύτερη διασφάλιση στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Πρέπει να δράσουμε όλοι ,από τα Υπουργεία , Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Συνδέσμους , αλλά και ο  καθένας από το δικό του ‘’Μετερίζι ‘’. Διότι εκτός από την ατομική ευθύνη του καθενός μας ,απαιτείται η συμπόρευση όλων των δυνάμεων για την πρόληψη με ευαισθητοποίηση στην προαγωγή της υγείας ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής όλων μας.  Η κινητοποίηση της συλλογικής ευαισθησίας, πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη για το σχεδιασμό δράσεων, προς όφελος της κοινωνίας όλων των πολιτών. Η δε πρόληψη δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από την συνεχιζόμενη έλλειψη βούλησης σε όλα τα επίπεδα.

Θα είμαι στην διάθεση σας, για τυχόν διευκρίνιση ή οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση.

Με εκτίμηση

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

τηλ 2104829839, 6932245887

e-mail: vgenis@otenet.gr

Πηγή :  https://klintec.gr/η-αποτελεσματική…τιμετώπιση-προασ/ ‎