Τερμίτες (Isoptera)

Τερμίτες (Isoptera)

Τερμίτες είναι μικρά Ισόπτερα, υπόλευκα, φωτόφοβα μυρμήγκια που τρέφονται με ζωντανό ή νεκρό ξύλο. Κριτήριο αναγνώρισης από τα άλλα μυρμήγκια είναι το ίσο μέγεθος των πτερύγιων τους (ισόπτερα) και οι ευθείς, κομβολοειδείς κεραίες τους. Για την σύγχρονη και αποτελεσματική καταπολέμησή τους εφαρμόζονται ασφαλείς μέθοδοι, χωρίς προβλήματα τοξικότητας για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια

Η παρουσία, μορφολογία, βιολογία, οι ζημιές που προκαλούν, η πρόληψη του προβλήματος και η αντιμετώπιση των τερμιτών.

«…το πρόβλημα είναι υπαρκτό και φλέγον. Όμως, είναι γεγονός ότι επικρατεί άγνοια, υποτίμηση ακόμη και αποσιώπηση της ανησυχητικής παρουσίας τερμιτών και της σοβαρότητας των ζημιών που προκαλούν.

Το φαινόμενο έχει τις εξηγήσεις του:

  1. Οι τερμίτες (Isoptera) είναι έντομα μικρόσωμα που μοιάζουν με μυρμήγκια (Hymenoptera). Έχουν όμως βασικές μορφολογικές διαφορές. Χαρακτηρίζονται από κοινωνική ζωή, μακροζωΐα και μεγάλες αντοχές. Ακολουθούν κρυπτικόν τρόπο ζωής. Ζουν, αναπτύσσονται και δρουν κάτω από το έδαφος και μέσα στα προσβεβλημένα υλικά, αφήνοντας άθικτο το εξωτερικό στρώμα του ξύλου ή το χρώμα του. Δεν παρατηρούνται οπές εξόδου και συσσώρευση πριονιδιού όπως στα σαράκια (Coleoptera). Έτσι η καταστροφή δεν γίνεται αντιληπτή η δε αποκάλυψη του «δράματος» γίνεται κατά τύχην μετά από πολλά χρόνια.
  2. ‘Όταν αποκαλυφθεί το πρόβλημα, κυρίως στο κάτω μέρος των κασωμάτων σε πόρτες ή παράθυρα, η ζημιά αποδίδεται (στο 95% των περιπτώσεων) σε… υγρασία!Αυτό μάλιστα γίνεται εύκολα πιστευτό καθώς τα παραπάνω σημεία είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε βροχή, σφουγγαρίσματα κ.λπ.  Σε προσεκτική πάντως παρατήρηση φαίνεται καθαρά ότι δεν πρόκειται περί «σαπίσματος» αλλά διακρίνονται τα χαρακτηριστικά κάθετα σχισίματα στο ξύλο που προκαλούν τρώγοντας οι τερμίτες και τα χαρακτηριστικά περιττώματά τους (στους τερμίτες ξηρού και υγρού ξύλου).
  3. Τέλος, στις περισσότερες των περιπτώσεων που διαπιστωθεί ότι μία κατοικία είναι τερμιτόπληκτη, οι ιδιοκτήτες αποκρύπτουν το γεγονός από τους γείτονες και τους μελλοντικούς αγοραστές ή και ενοικιαστές. Είναι γεγονός ότι η κοινοποίηση μιας τέτοιας πληροφορίας καταβαραθρώνει την αγοραστική αξία της κατοικίας και συνήθως ακυρώνει την πώλησή της!
    Βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά σε ένα ακόμη «ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο» η προστασία του οποίου εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, και από την εχεμύθεια των εμπλεκόμενων ειδικών εντομολόγων και απεντομωτών..
    .». Πηγή:http://cleaningnews.gr/?p=7902

Τερμίτες: Κωνσταντίνος Θ. Μπουχέλος Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 

Εφαρμόζονται ειδικές προληπτικές ή κατασταλτικές μέθοδοι,  αποτελεσματικά κατάλληλες και ασφαλείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η Καταπολέμηση γίνεται με βιοκτόνα σκευάσματα τελευταίας γενιάς, ασφαλή , αποτελεσματικά και εγκεκριμένα από την αρμόδια Διεύθυνση Φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_houses.aspx

Πληροφορίες με email στο info@klintec.gr, ή καλέστε στα 2104829839, 6932245887

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους προτεινόμενους επιστήμονες , στην Αναζήτηση του  P.C.S. Εφαρμοστή της Περιοχή σας, για να συζητήσετε μαζί του, για το πώς μπορεί να σας δώσει μια ολοκληρωμένη λύση.

Ενημερωτικό Υλικό Επιμορφωτικά Σεμινάρια Ι.Γ.Ε. Δεκέμβρης 2018

Σχετικά Άρθρα