Η επεκτατικότητα του ακάρεως της ψώρας στην σημερινή κοινωνία!!!

Η επεκτατικότητα του ακάρεως της ψώρας στην σημερινή κοινωνία!!!

Στην καθημερινότητα μας η συμβίωση με τα ακάρεα της εσωτερικής σκόνης  όπου είναι ποιο εύκολη η αντιμετώπιση τους (Dust mites) , εν συγκρίσει με το άκαρι της ψώρας ( Sarcoptes scabiei ) .

Ψώρα, μια επικίνδυνη δερματική νόσος, ιδιαίτερα μεταδοτική που προκαλείται από ένα (εκτοπαράσιτο, που λέγεται άκαρι της ψώρας, (Sarcoptes scabiei)* το οποίο ζει και αναπαράγεται στο δέρμα του ανθρώπου, η ονομαζόμενη ψώρα (scabies). Είναι μικροσκοπικό αραχνοειδές παρασιτικό που προκαλεί έντονο κνησμό (φαγούρα ),προκαλείται έτσι τοπική φλεγμονή, με σοβαρές βλάβες στο δέρμα από το ξύσιμο άλλα και είσοδο βακτηριδίων που οδηγούν στην μορφή του Μολυσματικού κηρίου (του Κέλσου) , μια πολύ φλεγμονώδης μυκητιακή λοίμωξη που προκαλείται από τον  Streptococcus pyogenes . Αν και για πολλά χρόνια είχε σταματήσει να ακούγεται, με την εξάπλωση και στην Ελλάδα αυτής της ξεχασμένης νόσου, ξαναμπαίνει στη ζωή των σημερινών σύγχρονων κοινωνιών.

Ένας ‘’ανθυγιεινός εσωτερικός χώρος’’ μπορεί να μετατραπεί σε καθαρό, υγιεινό και ασφαλή, χρησιμοποιώντας τα Πρωτόκολλα επαγγελματικών εφαρμογών προγράμματος της  Προληπτικής υγιεινής με την διασφαλισμένη αναβάθμιση των Green & Clean Rooms.

Ως παράδειγμα θα αναφέρω στην ‘’ανάγκη εισαγωγής πρόσθετων μέτρων’’  του  Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 528/2012 ,  για την διασφάλιση σε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της  υγείας των ανθρώπων, από το (Ε.Ο.Δ.Υ  για την ψώρα), που επισημαίνει: Γενικά δεν συστήνεται κοινό εντομοκτόνο του εμπορίου εγκεκριμένο για οικιακή χρήση, παρά μόνο σε αδυναμία εφαρμογής των προαναφερθέντων μέτρων σε αντικείμενα ή επιφάνειες (στην περίπτωση αυτή, το εντομοκτόνο θα πρέπει να απομακρύνεται κατά το μέγιστο δυνατό, πριν από την εκ νέου χρήση των αντικειμένων )

Η ψώρα, (άκαρι της ψώρας) μια σημαντική παρασιτική μολυσματική ασθένεια του δέρματος, αναγνωρίστηκε πρόσφατα από τον ΠΟΥ ως NTD και συμπεριλήφθηκε ως μέρος του οδικού χάρτη του ΠΟΥ για το NTD 2021–2030, οπού οι χώρες να ενσωματώσουν τη διαχείριση της ψώρας στο πακέτο φροντίδας καθολικής κάλυψης υγείας, με στόχο τον τερματισμό της αμέλειας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Επίσης, η προσβολή  από την ψώρα αρχίζει περίπου 4-6 εβδομάδες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων  της και :

  • επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής
  • προκαλεί σοβαρές επιπλοκές
  • έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες

Ως εκ τούτου, η ψώρα δεν θεωρείται ως ασθένεια κακής υγιεινής, αλλά μάλλον ως έμμεση αντανάκλαση της φτώχειας και του υπερπληθυσμού, όπως στις φυλακές, τα στρατιωτικά στρατόπεδα και τα οικοτροφεία ,αλλά  εμφανίζεται σποραδικά σε χώρες υψηλού εισοδήματος, με αναφερόμενες εστίες σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως γηροκομεία, παιδικούς σταθμούς, ψυχιατρικές εγκαταστάσεις και ιδρύματα για ηλικιωμένους.

Οι σοβαροί περιορισμοί, η αίσθηση της ντροπής, ο αντίκτυπος στις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου και ο επώδυνος στιγματισμός , λόγοι πολύ συνηθισμένοι στην σημερινή κοινωνία. Ακόμα και η αναζήτηση πληροφοριών γίνονται από τηλέφωνο με απόκρυψη.

«Η ανάδειξη της επικινδυνότητας, δημιουργεί την ανάγκη μιας επιμελημένης εφαρμογής μέτρων με στοιχειώδεις κανόνες, προλαμβάνοντας έτσι τις τυχόν αρνητικές συνέπειες απέναντι στους συνανθρώπους μας αλλά και στο περιβάλλον»

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα: Γιαγιά επισκέπτεται φίλη της σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Δεν το γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί από ψώρα. Την επόμενη εβδομάδα επισκέπτεται εγγόνια των δύο παιδιών της και φεύγει για διακοπές στο εξοχικό όπου συναντιέται με τον κηπουρό και την καθαρίστρια η οποία φρόντιζε και τα δύο εξοχικά των παιδιών της.

Συμπερασματικά αναφέρω ότι στα τρία σπίτια κύριας κατοικίας ,αλλά και στα τρία εξοχικά έγινε μετάδοση της ψώρας.

Αποτέλεσμα,  χρειάστηκε να γίνουν ολοκληρωμένες διαχειριστικές εφαρμογές  στους  εσωτερικούς χώρους, έτσι ώστε αφενός μεν να γίνουν οι θεραπευτικές αγωγές , αλλά και ο αποκλεισμός μετάδοσης από τις επιφάνειες  και τα αντικείμενα του εσωτερικού περιβάλλοντος των.

Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν εμπλέκονται κοριοί, ακάρεα των πτηνών, υγρασία με μούχλα,  το βακτήριο Streptococcus pneumoniae , αλλά και ακάρεα της οικολογικής γεωργίας.

Επ ουδενί δεν ψεκάζουμε  βιοκτόνα.

Η ενσωμάτωση των ’’ προληπτικών δράσεων’’, στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, βελτιώνει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα και ενθαρρύνει την ανάπτυξη υπηρεσιών υγειονομικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με τα νομοθετικά όρια ή πρότυπα ή απαιτήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι ενδιαφερόμενοι-ες μπορούν να έχουν περαιτέρω ενημέρωση στα τηλέφωνο 2104829839, 6932245887, e mail:

vgenis@otenet.gr.

Πηγή: https://klintec.gr/η-επεκτατικότητα…ακάρεως-της-ψώρα/ ‎