Στις ανακατατάξεις επιτακτικής ανάγκης η ποιοτική καθαρότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος

Στις ανακατατάξεις επιτακτικής ανάγκης η ποιοτική καθαρότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος .

Η Πρόκληση – Πρόσκληση της KlinTec με το πρόγραμμα Clean Volume at living environment , είναι ένα κάλεσμα για δράση προς τους ενασχολούμενους με παροχές υπηρεσιών υγειονομικών ή/ και περιβαλλοντικών εφαρμογών και όχι μόνο.

Από το 2012 η Επιτακτική Ανάγκη για καθαρότητα του βιοτικού περιβάλλοντος !!!

Η συμπληρωματική θωράκιση των εσωτερικών χώρων αναδεικνύει την θετική διαδικασία των πλεονεκτημάτων της πρωτοποριακής  Προληπτικής  Υγιεινής  μέσα από ποιοτική καθαρότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος (Volume). Αποτελεί  δε ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία γιατί μπορεί να οδηγήσει σε συγκριτικό πλεονέκτημα την υγειονομική εξασφάλιση ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος  – μιας ιδιαίτερης προσωπικότητας- το οποίο δεν αντιγράφεται εύκολα.

Θέτει δε ως στόχο την μηδενική ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, βελτιώνοντας αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα, με την αναδόμηση των υπηρεσιών υγειονομικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ,για την διασφάλιση της Υψηλής  Ποιότητας των εσωτερικών χώρων.

  • έχοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων,
  • λαμβάνοντας υπόψη ότι η αντιμετώπιση της ρύπανσης του αέρα εσωτερικών χώρων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική λόγο των περιβαλλοντικών επιμολύνσεων, με κινδύνους για την υγεία και την ευημερία.
  • λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές μεταξύ των πηγών ρύπανσης του αέρα εσωτερικών χώρων
  • η έκδοση βεβαίωσης εργασιών για την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων, απαλλαγμένους από ρύπους βιολογικών παραγόντων, μετά το πέρας των εργασιών (περιβαλλοντικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος ) θα πρέπει να είναι υποχρεωτική , διότι  όλοι έχουμε το δικαίωμα να αναπνέουμε καθαρό αέρα στους εσωτερικούς χώρους χωρίς διακρίσεις. ΠΟΥ!!

Ξοδεύουμε ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά πόσο συχνά λαμβάνουμε υπόψη την επίδραση που έχει η ποιότητα του εσωτερικού αέρα (IAQ) στην παραγωγικότητα, στην ευημερία ή στην υγεία μας;

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει ο άνθρωπος είναι η διαχείριση των αναδυόμενων ρύπων βιολογικών παραγόντων στους εσωτερικούς χώρους και παραμένουν σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων.

Ο ρόλος της οικιακής σκόνης ως πηγή έκθεσης κερδίζει περισσότερη προσοχή με τα χρόνια.

Σίγουρα, η συλλογή σκόνης αντιπροσωπεύει μια απλή, γρήγορη και οικονομικά αποδοτική δειγματοληψία μιας  και το επίπεδο μόλυνσης από σκόνη μπορεί να είναι ένας χρήσιμος δείκτης της υγιεινής του περιβάλλοντος. Επιπλέον, η παρουσιαζόμενη μέθοδος μπορεί να αποτελέσει ένα έξυπνο εργαλείο για την παροχή μιας τεχνικά εξοικονόμησης χρόνου και χρημάτων (dust determination test)με μηχανικό τρόπο,  για τον χαρακτηρισμό  ρύπων.

Τα βιοκτόνα (εντομοκτόνα) εντός του νοικοκυριού , ή  βιοκτόνα (φυτοφάρμακα) που εφαρμόζονται έξω όταν απορροφώνται και ‘’συντηρούνται’’ μαζί με τη σκόνη του σπιτιού, μπορούν να οδηγήσουν μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων των παιδιών και των βρεφών σε αυξημένη έκθεση.

Αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο

H ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους  (indoor air quality) αποτελεί βασική παράμετρο που καθορίζει την υγιεινή διαβίωση των ανθρώπων. Η συγκέντρωση των ρύπων στους  εσωτερικούς χώρους (Volume),  επηρεάζει την υγεία και την ευημερία των φιλοξενουμένων. Η δε ποιότητα του αέρα ενός  εσωτερικού χώρου μπορεί να είναι αρκετά χειρότερη απ’ ότι σε ένα εξωτερικό περιβάλλον. Εξαιτίας αυτής της  ποιότητα πολλοί φιλοξενούμενοι-εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με αρκετά προβλήματα υγείας, κυρίως του αναπνευστικού .

Το airbeld είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα πολλαπλών μετρήσεων έλεγχου στις κύριες μετρήσιμες παραμέτρους, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Ένα οικονομικά αποδοτικό σύστημα παρακολούθησης που έχει σχεδιαστεί για να αξιολογεί την ποιότητα αέρα εσωτερικού χώρου (IAQ) και να εντοπίζει έγκαιρα και να αναφέρει σε πραγματικό χρόνο, ‘’επικίνδυνα συμβάντα’’ που επηρεάζουν άμεσα την υγεία και την ευημερία.

Ο έλεγχος ποιότητας εσωτερικού αέρα περιλαμβάνει τη μέτρηση των ακόλουθων παραμέτρων:

  • Διοξείδιο του άνθρακα (CO2)
  • Μέγεθος σωματιδίων αέρα(pm1.0) (pm2.5) (pm4.0) (pm10.0)
  • Σύνολο πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs),(NOx)
  • Θερμοκρασία, (temperature), υγρασία (humidity)

Οι παράγοντες για τους οποίους διενεργούνται ειδικές μετρήσεις ώστε να διασφαλιστεί περιβάλλον υγείας της εργασίας διαχωρίζονται σε  χημικούς και βιολογικούς.

  • Χημικοί παράγοντες: Αιωρούμενα σωματίδια, Αέριοι ρύποι, Διαλύτες, Σκόνη βαρέων μετάλλων, V.O.C.’s (Volatile Organic Compouds – Πτητικές Οργανικές Ενώσεις),  και Ίνες αμιάντου

Σύμφωνα με το νόμο Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ 84/Α` 2.6.2010)  «Κύρωση του κώδικα νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων» όπου συμπεριλαμβάνει και τους (Βιολογικούς παράγοντες)  αλλά και το  εν ισχύ (π.δ. 102/2020 (ΦΕΚ Α΄ 244/07.12.2020) για τον κάθε αερομεταφερόμενο ρύπο βιολογικών παραγόντων. Εκτός όμως από την υποχρέωση του εργοδότη σύμφωνα με το νόμο 3850/2010 (Άρθρο 37), η διενέργεια μετρήσεων φυσικών, χημικών και βιολογικών παραγόντων  αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο για την λήψη μέτρων αποτροπής και αντιμετώπισης των κινδύνων που προκύπτουν.

Ένας φορητός ‘’χημικός αναλυτής’’ πολλαπλών χρήσεων

Η ανίχνευση μικροβίων σε επιφανειακά δείγματα σε συνδυασμό με τη χημική ανάλυση δίνουν πληροφορίες για την επάρκεια και την καθαρότητα της παροχής  και σε επιφάνειες εσωτερικών χώρων.( σπίτια , γραφεία, σκάφη, ΜΜΜ).

Το B.EL.D™ (Bio Electric Diagnostics) είναι ένας φορητός χημικός αναλυτής πολλαπλών χρήσεων. Το TVC (Total Viable Count) – για ταχεία ανίχνευση μικροβίων σε επιφανειακά δείγματα. (Enterococcus, Listeria, E.coli, Salmonella, κλπ)

Βιολογικοί παράγοντες: Iοί, Μύκητες, παράσιτα, και βακτήρια

Ειδικότερα με την Άσκηση Υγειονομικών Ελέγχων  βάση της παρούσας διάταξης   Αριθμ.Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/ ΦΕΚ2161/Β/23.06.2017), Άρθρο 03 (κατοικίες χώρους διαβίωσης πολλών ατόμων κ.λπ.), καθώς και των χώρων και εγκαταστάσεων, που παρουσιάζουν υγειονομικό ενδιαφέρον, όπως αναλυτικά περιγράφονται στο άρθρο 3 της παρούσας, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση λοιμογόνων παραγόντων και να διαπιστωθούν τυχόν δυσμενείς επιδράσεις στη Δημόσια Υγεία.

Η  Καινοτόμος Ενεργητική Υγειονομική Εξασφάλιση  της προχωρημένης Προληπτικής Υγιεινής , μέσα από την ολοκληρωμένη υποστήριξη της Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής διαχείρισης των εσωτερικών χώρων, καλύπτει συμπληρωματικά και την Εγκύκλιο Υπ. Υγείας  Αριθμ. Πρωτ. Δ1γ/Γ.Π/οικ.67071/ 18/12/ 2023) για την  ‘’Λήψη μέτρων προστασίας και αντιμετώπισης των αρθροπόδων Υγειονομικής σημασίας (κοριών)  σε χώρους καταλυμάτων,  με πλήρη εξοικονόμηση χρόνου, κόστους εφαρμογών.

Φιλοσοφία μας είναι η συνέπεια, η αξιοπιστία, με πρωταρχικό μας λόγο την  εξασφάλιση της διασφαλισμένης ποιότητας των εσωτερικών χώρων, αλλά και η σταθερότητα σε αξίες. Με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και πρωτοποριακών μεθόδων, μέσα σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, επιτυγχάνεται η διαφορετικότητα στην αποτελεσματικότητα  μας στην εγγυημένη καθαρότητα των εσωτερικών χώρων.

Η ομάδα  Συμβούλων –Επιθεωρητών –  Προληπτικής  Υγιεινής ως Υγειονομικά υπεύθυνοι  είναι υποστηρικτές των Προγραμμάτων για την  Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική υγιεινή  με την ανάδειξη  και των Αναδυόμενων αλογονωμένων  οργανικών ρύπων στη σκόνη των εσωτερικών χώρων.

Ως εκ τούτου, καθοριστικός παράγοντας για την μελλοντική ποιότητα της υγιεινής ζωής των πολιτών, είναι το πόσο αποτελεσματικά θα αξιοποιηθεί η κοινωνική εξέλιξη της πρόληψης, για την υγειονομική ασφάλεια τους.

Ζητείστε να ενημερωθείτε για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την διασφαλισμένη υγιεινή και φροντίδα, σύμφωνα με τα νομοθετικά όρια ή πρότυπα ή απαιτήσεις για την προστασία της Δημόσιας υγείας.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887, η στο e-mail: vgenis@otenet.gr

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

Πηγή:   https://klintec.gr/στις-ανακατατάξε…επιτακτικής-ανάγ/