Βιομηχανικά πλυντήρια χαλιών και επεξεργασία γκρίζου νερού

Είναι διεθνώς διαπιστωμένο και έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι με τη διαθέσιμη τεχνολογία είναι εφικτή η παραγωγή νερού υψηλής ποιότητας από την επεξεργασία του γκρίζου νερού , κατάλληλου για έναν μεγάλο αριθμό χρήσεων, ενισχύοντας παράλληλα και την περιβαλλοντική προστασία.

Η εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων που αφορούν σε επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων ανακυκλωμένου -ανακτημένου -γκρίζου νερού , προϋποθέτει ότι θα πληρούνται οι απαιτήσεις ποιότητας που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Η ενεργός συμμετοχή των Χημικών σε θέματα που αφορούν στην επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υδάτων,  με ιδιαίτερη αναφορά και καθορισμό ορίων σε χημικούς παράγοντες, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να υπάρχει η απαιτούμενη επιστημονική τεκμηρίωση και να διασφαλίζεται η Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια.

Α) Το ανακυκλωμένο -ανακτημένο -γκρίζο νερό μπορεί να επεξεργαστή για Απολύμανση με την χρήση :

  1. Χλώριου (Cl2),
  2. Διοξειδίου του χλωρίου (ClO2),
  3. Υπερμαγγανικού καλίου (KMnO4),
  4. Υπεροξειδίου του υδρογόνου (H2O2),
  5. Υπεριώδους φωτός (UV), κλπ.

Β)Επεξεργασία Ανακτημένου – Οζονοποιημένου γκρίζου νερού –  με χρήση Όζοντος για  *Αναγεννημένο Νερό.

Το όζον έχει μεγάλη ποικιλία χρήσεων και εφαρμογών στην επεξεργασία και του γκρίζου νερού και στα Βιομηχανικά πλυντήρια χαλιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απολύμανση, αποχρωματισμό του γκρίζου νερού , για απόσμηση , για αφαίρεση  τοξινών άλλα και ως αποτελεσματικό κροκιδωτικό  κπλ

Η  Οζονοποίηση (με καταλυτική διεργασία υψηλής απόδοσης), εξουδετερώνει αποτελεσματικά, σίδηρο, μαγγάνιο και υδρόθειο, αυτό το τρομερό τρίο που προκαλεί προβλήματα , οσμής και χρώματος στο νερό που επηρεάζουν αρνητικά τους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες.

Η κορυφαία τεχνολογία οζονισμένου κρύου νερού (με καταλυτική διεργασία υψηλής απόδοσης), για πλύσιμο , είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική αφού αντιδρά πολύ γρήγορα, διασπώντας τους ρύπους στην επαφή  με  πολύ λιγότερα απορρυπαντικά ,αυξάνει την ‘’υφαντική ζωή’’, μειώνει το ενεργειακό κόστος, επιτρέποντας ταχύτερους ρυθμούς με μικρότερους χρόνους πλήρωσης, ξεβγάλματος αλλά και στεγνώματος, μειώνοντας συγχρόνως και την υπολειμματικότητα. Παρόλο που η εφαρμογή του όζοντος είναι ένας από τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους απολύμανσης, χρειάζεται μεγάλη προσοχή ακόμα και με την άμεση έγχυση του στο νερό πλύσης, κατά την διαδικασία εφαρμογής του, πάντα με πιστοποιημένα συστήματα.

Εξελιγμένη εναλλακτική διαχείριση επαναχρησιμοποίησης ανακτημένου νερού.

Η Ανακύκλωση του ειδή οζονισμένου κρύου νερού (ανακτημένου νερού), μπορεί να γίνει ποιο οικονομικά με το με το σύστημα της εναλλακτικής μεθόδου απολύμανσης, διότι οι συγκεντρώσεις του χημικού φορτίου, σε επίπεδα COD, θα είναι πολύ μικρότερες.

Εφαρμογές Όζοντος για Οικονομικά, Μικροβιολογικά και Περιβαλλοντικά Οφέλη.

Οι ακόλουθες μολυσματικές ουσίες ή προβλήματα μπορούν όλοι να υποβληθούν σε επεξεργασία με όζον:

  • Βακτήρια – συμπεριλαμβανομένων και των βακτηρίων του σιδήρου
  • Ορυκτά – ανόργανα, βαφές κ.α
  • Μέταλλα – Σίδηρος, Μαγγάνιο και πολλά άλλα
  • Οργανικά – χρώμα, άλγη, άλλες ενώσεις άνθρακα
  • Πρωτόζωοι – συμπεριλαμβανομένων των Cryptosporidium, Giardia και όλων των Amoebae
  • Ιοί – όλοι γνωστοί

*Το ‘’αναγεννημένο νερό’’ υφίσταται συνήθως πιο προηγμένη επεξεργασία και θεωρείται έμμεσα πόσιμο νερό.

Πηγή:  https://klintec.gr/βιομηχανικά-πλυντήρια-χαλιών/