Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων και οι αναδυόμενες λοιμώξεις .!

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων και οι αναδυόμενες λοιμώξεις .!

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικού χώρου είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την έκθεση σε συγκεκριμένες ουσίες που βρέθηκαν σε σπίτια, σχολεία, μέσα μεταφοράς και σταθμούς του μετρό. Περισσότερες από 900 διαφορετικές χημικές ενώσεις έχουν ανιχνευθεί στον αέρα εσωτερικών χώρων και ορισμένοι ρύποι μπορεί να έχουν 2-5 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση σε εσωτερικούς χώρους  απ’ ό,τι έξω από κτίρια.

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις προέρχονται από χημικές ουσίες όπως απολυμαντικά, φυτοφάρμακα, καλλυντικά, αποσμητικά χώρου και δάπεδα βινυλίου. Μπορούν να προκαλέσουν τεράστιο φάσμα ασθενειών, από ήπιους ερεθισμούς μέχρι πολύ σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Μήπως στην καθημερινότητα μας οι απολυμάνσεις μετατρέπουν τα προβλήματα σε κέρδη;

Όταν για την αναβάθμιση του πολύπλοκου εσωτερικού περιβάλλοντος, υπήρξαν  ερωτήματα από τους καταναλωτές που χρειάζονταν μελέτη για να δοθούν απαντήσεις, τότε σήμερα το άγνωστο του  Coronavirus θα πρέπει να μας προβληματίσει διότι δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η μακροχρόνια έκθεση στη ρύπανση του εσωτερικού αέρα αυξάνει το κίνδυνο για μια πιο σοβαρή έκβαση.

Όταν ο ‘’χημικός πόλεμος’’ συνεχίζεται και το κάθε ‘’αναδυόμενο χημικό κοκτέιλ ‘’ αιωρείται ή/ και προσκολλάται και παραμένει ακόμα ίσως και για μήνες, τότε όλες αυτές  οι  μελλοντικές επιπτώσεις μαζί με τις αναδυόμενες λοιμώξεις, θα μεταφράζονται ως ‘’παράπλευρες απώλειες’’ του κάθε ‘’ κορονοϊού’’ και εμείς θα έχουμε χαρακτηριστεί  υπερβολικοί απέναντι από τις άγνωστες προκλήσεις για την «μικροβιολογική ασφάλεια» άλλα και τους  άγνωστους κίνδυνους.

‘’Με όλες τις παραμέτρους του κάθε χώρου ξεχωριστά, πρέπει να αναπτύσσονται μέθοδοι για την  ολοκληρωμένη αποκατάσταση του κάθε χώρου από την ‘’ασύμμετρη απειλή ’’, κατά το μέγιστο δυνατό, πριν από την εκ νέου χρήση των χώρων και των αντικειμένων, ώστε να διατηρηθεί σε ένα υψηλό επίπεδο η ασφάλεια της υγιεινής και η μείωση κινδύνου,’’.

 «Η υγεία αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την διασφάλιση των πολιτών από σοβαρές υγειονομικές απειλές» 

Στις 18 Νοέμβριου του 2019, η αναφορά μου με θέμα Πόσο σοβαρές είναι για την υγεία μας οι επανεμφανιζόμενες απειλές,  είχαμε αναφερθεί και  για τις μελλοντικές  πανδημίες μετά από έρευνες  από τον Π.Ο.Υ.

Καθ όλη τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου την οποία διανύουμε , παρακολουθούμε τα δρακόντεια μέτρα λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τον περιορισμό των επιπτώσεων του Covid-19 στην υγεία των Ευρωπαίων και την οικονομία, άλλα και το πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνους από τον κορονοϊό.

Οι μολυσματικές ασθένειες αποτελούν μόνιμη απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Η τρέχουσα παγκόσμια πανδημία αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον κόσμο. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο καταβάλλουν προσπάθειες στην έρευνα για να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά μετάδοσης του ιού. Προς το παρόν, υπάρχουν λίγες πληροφορίες για την αερομεταφερόμενη μετάδοση του κοροναϊού, ίσως και λόγω των δυσκολιών στη δειγματοληψία αερολυμάτων φορτωμένων με ιούς.

Ωστόσο, όπως γενικά συμβαίνει με τους αναπνευστικούς ιούς, το περιβάλλον είναι ένα σημαντικό πιθανό μέσο μετάδοσης. Η ανάγκη για βαθύτερη κατανόηση και περισσότερα δεδομένα στον τομέα της περιβαλλοντικής ανίχνευσης / παρακολούθησης των αερομεταφερόμενων ιών είναι πιο κρίσιμη από ποτέ και θα συνεχίσει να προκαλεί τους επιστήμονες τα επόμενα χρόνια.

Όλες αυτές οι ανησυχίες με το άγνωστο του  Coronavirus σήμερα , μας έχει οδηγήσει σε ένα  ‘’άλμα πολλαπλής θωράκισης,’’ απέναντι από τις άγνωστες προκλήσεις και τους  άγνωστους κίνδυνους, μιας και χρειάζεται πολλαπλή ενημέρωση για την σωστή αντιμετώπιση  ους. Στην  KlinTec και κατ΄ επέκταση σε όλα τα τμήματα , η έννοια του καθαρού  Βιο – περιβάλλοντος χώρου , ιδιωτικού ή δημοσίου είναι ζωτικής σημασίας, μιας και ξεκινάει από τους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε, γι’ αυτό η διαρκής δράση για την προστασία του σκοπό έχει, ως ηθική υπόμνηση και υπέρτατο χρέος , στην λήψη προληπτικών μέτρων  από όλους μας- Πολίτες και Πολιτεία!

Συμβουλές για την υγεία σας πρέπει να παίρνετε μόνο από αξιόπιστες και γνωστές πηγές, όπως οι  εθνικές αρχές δημόσιας υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)

Όπως συχνά αναφέρω, ο καθένας από το ‘’δικό του μετερίζι ’’  και όλοι μαζί ‘’έχουμε χρέος να βρισκόμαστε δίπλα στους φορείς’’. Απαιτείται η συμπόρευση όλων των δυνάμεων για την πρόληψη με ευαισθητοποίηση στην προαγωγή της υγείας ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής όλων μας. Η πρόληψη δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από την συνεχιζόμενη έλλειψη βούλησης σε όλα τα επίπεδα. Η δε κινητοποίηση της συλλογικής ευαισθησίας, πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη για το σχεδιασμό δράσεων, προς όφελος της κοινωνίας όλων των πολιτών.

Με τεκμηριωμένη ενημέρωση είχα αναφερθεί γιατί πρέπει να  Αποφορτιστούμε απο τους «βρώμικους θύλακες »  ώστε ως καταναλωτές και συμμετέχουμε στη μείωση του ‘’μολυσματικού φορτίου’’.

Με έμφαση είχα αναφερθεί ιδικά για τον αγώνα που γίνεται από τους οι επαγγελματίες καθαριστές ταπήτων, στοχεύοντας στην  ανάδειξη της κατάστασης και το ‘’θετικό πρόσημο ’’ της διαφορετικότητας για την ‘’διαχρονική αξία ’’, όπου η κρίση μπορεί να αποδώσει τα ‘’παράπλευρα περιβαλλοντικά οφέλη’’.  Έτσι μαζί με την υπέρβαση των απαιτήσεων, όταν γίνεται σωστά και με προδιαγραφές, να δημιουργηθεί το ‘’συν’’ στην ανάπτυξη της σκέψης των καταναλωτών , για την μέγιστη προσπάθεια που καταβάλλεται από τους ενασχολούμενους με τον καθαρισμό των χαλιών,  παπλωμάτων, υφαντών,  ώστε να έχουν μια Υγιέστερη Διαβίωση, πολύ δε περισσότερο οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Η αναφορά μου για την μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών χώρων και τις αναδυόμενες λοιμώξεις, στόχο έχει:

Υ.Γ. : Οι εν μέρη οι λόγοι που διαπιστώνονται προβλήματα στις επιθεωρήσεις από τις Υγειονομικές υπηρεσίες , όπως :   

  • Απουσία καθαρισμού πριν τις εφαρμογές.
  • Απουσία διαδικασιών πριν την επαναχρησιμοποίηση των χώρων ιδιαίτερα σε ευαίσθητούς χώρους. πχ σχολεία

” Dangerous Infections ”:Σχέδιο εφαρμογών αποκατάστασης εσωτερικών χώρων ‘’τεσσάρων σημείων’’ 

Πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο  vgenis@otenet.gr, ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή:  https://klintec.gr/η-μακροχρόνια-έκ…-στην-ατμοσφαιρι/ ‎

Περισσότερη Ενημέρωση 

ΕΝΘΕ: Η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου στην μάχη καταπολέμησης εξάπλωσης της Covid-19

 Κώστας Ντελεζος, Georgina Lalou ,στην τοποθεσία Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – University of West Attica Εκπαίδευση Επιθεωρητών Απολυμάνσεων