Επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της Πιστοποιημένης Επιμόρφωσης λόγο υπαρκτών κινδύνων!!

Επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της Πιστοποιημένης Επιμόρφωσης λόγο υπαρκτών κινδύνων !!

Βλέποντας πως η διαδικασίες ή/και ενέργειες, για τον εξειδικευμένο καθαρισμό  με  δραστική μείωσης μικροβιακού και ιικού φορτίου (αερόλυμα ) του εισπνεόμενου εσωτερικού αέρα, να γίνονται  αποδεκτές, ένιωσα μια ανακούφιση έχοντας την σκέψη μου στο “Κάλλιο αργά παρά ποτέ”   λόγο των  ‘’χρονοκαθυστερήσεων’’.

Στη  συνέντευξη του  ο κύριος  Παπαδάκης επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στον αερισμό των χώρων διότι ο κίνδυνος υπάρχει στον αέρα που αναπνέουμε. Αναφέρθηκε και στην παρέμβαση  της  ( Π.Ε.Ε.Δ.Υ.) σχετικά με την άσκοπη χρήση χημικών απολυμαντικών σε Δημόσιους εξωτερικούς χώρους,

Από την από την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ξεκινάει για δεύτερη συνεχή χρονιά το επιμορφωτικό πρόγραμμα για την Προφύλαξη από τον SARS-CoV-2 και τα Μέτρα Πρόληψης στους εργαζομένους της Κρήτης, όπου με την ολοκλήρωση του κύκλου εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες μπορούν να Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης /επιμόρφωσης:  Η πιστοποίηση, μετά από εξετάσεις θα δίνεται μόνο σε επαγγελματίες του τουρισμού γιατί απ’ αυτούς απαιτείται από το Νόμο και τις εργασιακές απαιτήσεις Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης. Η πιστοποίηση θα δοθεί με την επιτυχημένη αξιολόγηση και εφόσον έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον το 80% του προγράμματος (το σύστημα καταγράφει τις ώρες συμμετοχής των εκπαιδευόμενων).

➢ Η αναφορά μου για Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης  είναι για να καταλάβουν ορισμένοι  φορείς ότι  – σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις-  η ‘’σχετική βεβαίωση’’  δεν μπορεί να μετατρέπεται σε ‘’Πιστοποιητικό’’.

Ορθά λοιπόν πρέπει να γίνονται οι επιμορφώσεις διότι σύμφωνα με την απαιτητέα εγκύκλιο ( α.Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.20) ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού-απολύμανσης, ) , ο υπεύθυνος εφαρμοστής που εκτελεί τις συγκεκριμένες εφαρμογές, θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος (π.χ. απόφοιτος της σχολής απολυμαντών ή  Πιστοποιημένος από άλλη ειδικότητα κατάλληλα εκπαιδευμένη)

Όπως έχω αναφέρει για τις απαιτητούς εφαρμογές εγκυκλίων  σε Υγειονομικά Πρωτόκολλα και Τεχνικές Προδιαγραφές Διαγωνισμών,  σε ορισμένες περιπτώσεις η  απαιτητέα εγκύκλιος ( α.Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.20)  σε Τεχνικές Προδιαγραφές Διαγωνισμών δεν υπάρχει, σε άλλες  ενώ για τον διαγωνισμό είχαν καλά μελετημένες τις Τεχνικές προδιαγραφές, με ενσωματωμένες  εγκύκλιους ,  δεν  ζητούν από τους  υποψήφιους να καταθέσουν απαρέγκλιτα τα αναφερόμενα στις εγκύκλιους  και να γίνονται εφαρμογές  τύπου ‘‘χημικού-πολέμου’’ .

Αντίθετα από  όλα τα προαναφερόμενα υπάρχουν και Δήμοι που ματαιώνουν διαγωνισμούς Απολυμάνσεων  , για να αντικατασταθεί  η μελέτη σε τεχνική έκθεση και περιγραφή ,σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για SARS-CoV-2 ’’.

Κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση από το 2012 αναφέρομε ότι  οι Επιστήμονες πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα,  επισημαίνοντας την επιπλέων επιμορφωτική κατάρτιση τους με σεμινάρια. Αυτό γιατί  οι ημιμαθείς υπεύθυνοι για απεντομώσεις, με την αδιαφορία  Ίσως και να Εγκληματούσαν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Σε επανειλημμένα άρθρα αναφέρομαι από το 1912 για την επιτακτική ανάγκη εξάλειψης του προβλήματος  της αέριας ρύπανσης των εσωτερικών χώρων, άλλα και για την επικινδυνότητα της επιμόλυνσης στους εσωτερικούς χώρους.

Το κόστος αμοιβής ενός Συμβούλου Υγιεινής (Υγιεινολόγου), είναι πολύ μικρότερο από το κόστος αντιμετώπισης των προβλημάτων, στην καθημερινότητας μας.

Η σημασία του Συμβούλου Υγιεινής πρέπει να αναδειχτεί ως ένα ‘’κοινωνικό λειτούργημα’’ και για τον ιδιωτικό τομέα , για την αντιμετώπιση των προβλήματα της καθημερινότητας μας . Η  αύξηση των ιών και των βακτηρίων, αλλά και η αύξηση των πληθυσμών σε πολλά παράσιτα (ζωικούς εχθρούς), δημιουργεί την ύπαρξη μιας αυξανόμενης ανάγκης με απαιτήσεις  υγειονομικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ,για εξασφαλισμένες υπηρεσίες διαβίωσης ώστε να κρατήσουμε το περιβάλλον καθαρό και υγιεινό..

Μετά την ανάδειξη των κοινών σημείων της  καθαριότητας – απολύμανσης, περιβαλλοντικής εξυγίανσης και αποκατάστασης διαπιστώνω έλλειψη ανθρώπινης ευαισθησίας στην εταιρική ευθύνη  και  σεβασμό στο ‘’κοινωνικό λειτούργημα’’ , άλλα και αναγκαιότητα για περιβαλλοντική ηθική που πρέπει να παρέχεται από  τους επιστήμονες που ασχολούνται με τις Ολοκληρωμένες Εφαρμογές των Απολυμάνσεων.

Μετά τα σεμινάρια που παρακολουθήσαν θα πρέπει να μελετήσουν πολύ καλά τα ΦΕΚ που βρίσκονται στη απαιτητέα εγκύκλιο ( α.Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.20) ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού-απολύμανσης, ) μιας και  για τον  σχεδιασμό των απολυμάνσεων πρέπει να γίνεται υπό την ευθύνη ειδικού επιστήμονα, όπως προβλέπεται από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα .

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν:

  • Υπάρχουν αναφορές σε μεμονωμένες εφαρμογές απολύμανσης ,οι οποίες γίνονται για την μείωση του φορτίου μολυσματικών παραγόντων και όχι για απολύμανση. 
  • Υπάρχουν αναφορές –δυστυχώς πολύ επικίνδυνες – για απολύμανση σε οικιακούς χώρους για την υποδοχή επιστρεφόντων από το νοσοκομείο. Με την ενημέρωση μου από το 2018 με την Διασφαλισμένη υγιεινή χώρων διαχείρισης φροντίδας κατ’ οίκον,με έμφαση και στον Τουρισμό Υγείας.
  • Με την παραλαβή του κάθε εκτελεσμένου έργου απολύμανσης θα πρέπει να παραλαμβάνεται π.χ. από τον υγειονομικά υπεύθυνο(Υγιεινολόγο ,Ιατρό εργασίας και τεχνικό Υγιεινής & Ασφάλειας,  κλπ) συμπληρώνοντας και υπογράφοντας στο Check lis παραλαβής των εργασιών, όχι μόνο όταν οι «Υπηρεσίες απολύμανσης γίνονται στα πλαίσια περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19»

Καθαρισμός-Απολύμανση: Από την θεωρεία στην πράξη.!!!!

Housekeeping-Hotels 2021 –Ενημ. ΥλικόΔιαχ. Εφαρ. Εσωτ. Χώρου

Η Υγειονομική ασφάλεια στο ανώτερο επίπεδο αξιοπιστίας είναι υποχρέωση όλων μας

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887e-mail: vgenis@otenet.gr

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή:   https://klintec.gr/επιτακτική-ανάγκ…υνέχιση-της-πιστ/