Ένα ‘’εσωτερικό περιβάλλον ’’ σε στρώματα φιλοξενίας !!

Ένα ‘’εσωτερικό περιβάλλον ’’ σε στρώματα φιλοξενίας !!

Όλοι στους χώρους φιλοξενίας γνωρίζουν την υπ΄  Αριθμ. 19102 (1) Τροποποίηση της υπ’ αρ. 216/08.01.2015 , για το Κριτήριο 4.27 Καθαρισμός στρωμάτων σε ετήσια βάση Υ (Υποχρεωτική προδιαγραφή) και ότι (Απαιτείται πιστοποιητικό ή σχετική απόδειξη καθαριστηρίου ή ύπαρξη ειδικής συσκευής καθαρισμού στρωμάτων (ατμοκαθαριστής) στο ξενοδοχείο εκτός αν καλύπτεται το συγκεκριμένο κριτήριο με άλλο τρόπο, π.χ. εγγύηση κατασκευαστή.)

Όταν είχε δημοσιευτεί άρθρο μου – Φιλοξενία σε Ενοικιαζόμενα Δωμάτια: Με ή Χωρίς Απεντόμωση – Μυοκτονία;– η τότε Υπουργός Τουρισμού  μαζί με τους αρμοδίους φορείς , όταν διαπίστωσαν ότι είναι  θέματα Δημόσιας Υγείας ,με ένα διορθωτικό (ΦΕΚ) μπορούν να προλάβουν τέτοιες καταστάσεις,  έγινε Επαναφορά της Απεντόμωσης- Μυοκτονία σε επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα.

Εδώ οι αρμόδιοι φορείς αλλά και υπεύθυνοι της Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, θα πρέπει να παρέχουν υποστηρικτική μέριμνα σε υγιείς βάσεις, διότι σε έναν Υγειονομικό έλεγχο, δικαίως η αρνητική αντίδραση των ξενοδόχων  θα είναι μεγαλύτερη, διότι η ευθύνη ίσως να ξεκινά και από την ερμηνεία στις παρατηρήσεις του Κριτηρίου 4.27 και την λέξη (ατμοκαθαριστής)

Η μέθοδος για τον σχολαστικό καθαρισμό -απολύμανση με συσκευή παράγωγης ατμού ( ατμοκαθαριστή) είναι  μια ‘‘μη αποτελεσματική μέθοδος ‘’ που μας μεταφέρει την ψευδή αίσθηση της απολύμανσης ,ενώ συγχρόνως προάγει διασπορά και επιμόλυνση στους χώρους,.

Πολλοί επιχειρηματίες στους χώρους φιλοξενίας έχουν αγοράσει μια συσκευή παράγωγης ατμού (ατμοκαθαριστή) ως αποδεικτικό στοιχείο κατά τον έλεγχο για τον Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων.

 Με ένα ‘’τεστ προσδιορισμού’’ μαθαίνετε για αυτά που δεν ξέρετε και δεν φαίνονται.

Για την υγειονομική τους ασφάλεια  υπάρχουν περιγραφές στο άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης (νέα υγειονομική διάταξη) (Αριθμ.Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/ΦΕΚ2161/Β/23.06.2017),(κατοικίες χώρους διαβίωσης πολλών ατόμων κ.λπ.), αλλά και για την όποια απειλή από τον κάθε αερομεταφερόμενο ρύπο βιολογικών παραγόντων , όπου συμπεριλαμβάνεται και το ‘’άγνωστο” του SARS-CoV-2’’,στο  ( π.δ. 102/2020(ΦΕΚ Α΄ 244/07.12.2020), είτε με αλλεργίες από την έκθεση σε οργανική σκόνη, (λέπια ,τρίχες ένζυμα και περιττώματα ακάρεων). Για  τους τρόπους έκθεσης στους βιολογικούς παράγοντες, τις εκτιμήσεις  από τα προβλήματα  άλλα και τις επιπτώσεις που προκαλούνται  στην υγεία από την έκθεση στους βιολογικούς παράγοντες  υπάρχει πλήρης ενημέρωση από το EΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.

Λόγοι  επιτακτικής ανάγκης η συνεχιζόμενη ενημέρωση για την  Πιστοποιημένη επιμόρφωση στον καθαρισμό-απολύμανση , μιας και “οι ασφαλείς προορισμοί’’ πρέπει να υποδέχονται τους φιλοξενούμενους χωρίς καμία απολύτως ‘’έκπτωση’’ στην υγειονομική τους ασφάλεια , προκειμένου να περιοριστούν τυχόν δυσμενείς επιδράσεις στη Δημόσια Υγεία.

Δυστυχώς η τότε Υπουργός Τουρισμού  μαζί με τους αρμοδίους φορείς , όταν είχε δημοσιευτεί άρθρο μου, Ξενοδοχεία: Επισημάνσεις για των Καθαρισμό Στρωμάτων δεν  έκαναν διορθωτικές κινήσεις με αποτέλεσμα  να έχουμε:

  1. Αυτοκατάργηση του ίδιου του κριτήριου 27 Καθαρισμός στρωμάτων σε ετήσια βάση Υ (Υποχρεωτική προδιαγραφή).
  2. Μη τήρηση της νομοθεσίας (Αριθμ.Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/ΦΕΚ2161/Β/23.06.2017)
  3. Μη τήρηση της νομοθεσίας  ( π.δ. 102/2020(ΦΕΚ Α΄ 244/07.12.2020),  αερομεταφερόμενοι  ρύποι βιολογικών παραγόντων ,  με τις επιπτώσεις  που προκαλούνται  στην υγεία από την έκθεση στους βιολογικούς παράγοντες .
  4. Δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού.
  5. Δημιουργία  Έκθεσης σε Ρύπους Βιολογικών Παραγόντων μετά την περάτωση των εργασιών.
  6. Δημιουργία των ‘’περί αστικής ευθύνης’’ (αξιώσεων), εφόσον δεν τηρούνται αυστηρά οι όροι νόμων και εγκυκλίων όπου διασφαλίζουν την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο 2104829839,  6932245887 e-mail: vgenis@otenet.gr

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή : https://klintec.gr/ένα-εσωτερικό-περιβάλλον-σε-στ/ ‎

Λήψη: Με ένα ‘’τεστ προσδιορισμού’’ μαθαίνετε για αυτά που δεν ξέρετε και δεν φαίνονται.!!! 2023.

Σχετικά Άρθρα

  1. Απαρέγκλιτη η τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους ενδιαίτησης – φιλοξενίας.
  2. Ξενοδοχεία: Άμεσες λύσεις για περιορισμό τυχόν δυσμενών επιδράσεων στη Δημόσια Υγεία.
  3. Καθαρισμός Στρωμάτων: ‘‘ Ατμισμός’’ ή Απορρύπανση;
  4. Υγειονομικά Πρωτόκολλα: Αντιμετωπίζουμε τον κάθε χώρο στον Καθαρισμό, ξεχωριστά και πάντα σαν κάτι «άγνωστο»
  5. Bio-καθαρισμός στρωμάτων : Μια αγνοημένη υπηρεσία !!!
  6. Η εσωτερική ρύπανση στους χώρους φιλοξενίας απειλεί την υγεία των φιλοξενούμενων;
  7. Τα περί ‘’εσωτερικών περιβαλλοντικών παραγόντων ’’ το ανάγνωσμα !!
  8. Η ‘’μηχανική πρόληψη κατά των λοιμώξεων’’ ενάντια στο πολλαπλώς πανάκριβο κόστος της ασυμβατότητας.
  9. Για Ποια Καθαριότητα Στρωμάτων Μιλάμε;
  10. Φιλοξενία σε Ενοικιαζόμενα Δωμάτια: Με ή Χωρίς Απεντόμωση – Μυοκτονία;