Δύσκολες εξισώσεις μεταξύ ‘’ημιμάθειας ’’ και ρίσκου ‘’ του ποιος θα ελέγξει’’.!!

Δύσκολες εξισώσεις  μεταξύ  ‘’ημιμάθειας ’’  και ρίσκου ‘’ του ποιος θα ελέγξει’’.!!

Η πανδημία είναι μια ειδική περίπτωση κινδύνου, με υψηλή αβεβαιότητα η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ιδιαίτερα ’’επικίνδυνη λοίμωξη’’  πολύ δε περισσό όταν υπάρχει το δυνητικά ’’ άγνωστο του SARS-CoV-2’’ ,  πριν από την εκ νέου χρήση των χώρων και των αντικειμένων .

Ο αέρας σε ένα εσωτερικό χώρο μπορεί να περιέχει πολλές δυνητικά επιβλαβείς ή επικίνδυνες ρυπαντικές ουσίες  πιθανή πηγή επιμόλυνσης-, που πρέπει να αφαιρεθούν ή/και να μειωθούν σε αποδεκτά επίπεδα με την απαραίτητη λήψη μέτρων για την προστασία του καταναλωτή.

Ημίμετρα με μεμονωμένες εφαρμογές μπορούν ίσως να φέρουν ακόμα και αρνητικά αποτέλεσμα με σοβαρές συνέπειες, στην υγεία των φιλοξενούμενων επιβατών -ταξιδευτών, με ή/και χωρίς ‘’ευαισθησίες’’.

Εφαρμόζοντας μεμονωμένες εφαρμογές με Υπεριώδη  Ακτινοβολία – UV-C, ή /και (διπλής ζώνης) UVC / UV V– θα πρέπει εκτός των άλλων να γνωρίζουμε ότι  η μικροβιοκτόνος δράση της καθώς και η χρήση της επηρεάζεται (ενδεικτικά ) και από τις εξής παραμέτρους: 

  • Δεν γίνεται υλοποίηση του ολοκληρωμένου προγράμματος καθαρισμού-απολύμανσης , σύμφωνα με την εγκύκλιο ( αρ. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.2020)κλπ
  • παρουσία οργανικής ύλης ( έλλειψη καθαριότητας)
  • άμεση ή έμμεση οπτική επαφή από τη συσκευή ( Επίδραση σκίασης)
  • απόσταση της λάμπας- επιφάνειας, η δόση, το μήκος κύματος και ο χρόνος έκθεσης στην ακτινοβολία.
  • δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιβλαβής απειλή για την υγεία από τα ‘’ αόρατα  κοκτέιλ’’ (σωματιδίων, τοξικών αναθυμιάσεων) , ως σύγχρονες περιβαλλοντικές απειλές βιολογικών παραγόντων από αερομεταφερόμενους ρύπους (π.δ. 102/2020(ΦΕΚ Α΄ 244/07.12.2020)  που θα συνεχίζουν να απειλούν την υγεία μας.

Μεγάλη Προσοχή και στα μηχανήματα που κάνουν αναφορές για καθαρισμό και απολύμανση  ‘’ Covid-free’’   του αέρα ή/και μεμονωμένες εφαρμογές με ”πιστοποιητικό απολύμανσης” του αέρα  γιατί  το “υποτίθεται καθαρό είναι η πιο επικίνδυνη ‘’έκπτωση’’ στην υγειονομική ασφάλεια όλων μας .

Οι αναρτήσεις μεμονωμένων εφαρμογών αλλά και ’’πιστοποιητικών απολύμανσης ‘’  μπορούν να προσελκύουν ποιο εύκολα το τμήμα υγιεινής & υγειονομικών ελέγχων της κάθε περιφερικής ενότητας.

Για την αποτροπή δημιουργίας κίνδυνου από αερομεταφερόμενη επιμόλυνση  σε εσωτερικούς χώρους επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, αλλά και σε (κατοικίες χώρους διαβίωσης πολλών ατόμων κ.λπ.) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μέθοδοι  «τριπλού φραγμού»  ώστε να  εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αερομεταφερόμενης επιμόλυνσης για την Δημόσια Υγεία. Ανάλογα με το μέγεθος του χώρου, ίσως να είναι απαραίτητο η εγκατάσταση περισσότερων του ενός συστήματος επιμελούς διαχείρισης του αέρα.

Προσοχή στην επιλογή, διότι όπως επισημάνουν επιτροπές λοιμωξιολόγων,  εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας αλλά και ο Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης , καλό είναι να χρησιμοποιούμε συσκευές καθαρισμού του εσωτερικού αέρα,  που να συνδυάζουν τα ειδικά φίλτρα υψηλής πιστότητας HEPA και υπεριώδη ακτινοβολία μέσα στη συσκευή, γιατί μπορεί να προκαλέσουν περισσότερη βλάβη παρά όφελος.

Για την διαφορά μεταξύ καθαρισμού / απολύμανσης / προστασίας μαζί με τις παραμέτρους εφαρμογών που επηρεάζουν την καθαρότητα (διαύγεια)  του εσωτερικού αέρα έχω αναφερθεί  επαλειμμένα,  για τις συσκευές ‘‘απολύμανσης’’ εσωτερικών χώρων  ή/και  για τις ‘’συσκευές συνεχούς απολύμανσης’’ . Όπως και για το μείζον ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης για την θωράκιση των χώρων υπερμετάδοσης , με τα ενδεικτικά Κριτήρια επιλογής συσκευών καθαρισμού αέρα (’’Περιβαλλοντικής Εξυγίανσης’’ ) αλλά και για τις αναφορές υπάρχουν και στο Βιβλίο Περιβαλλοντικά μέτρα ελέγχου της διασποράς των λοιμώξεων στην εποχή της COVID-19  με έκδοση από την Περιφέρεια Κρήτης, ως  Ένα βιβλίο “φροντιστήριο” για την πανδημία του κορωνοϊού.

Ως Πιστοποιημένοι  εφαρμοστές  (για SARS-CoV-2) τηρούμε την όποια διάταξη και εν γένει την κείμενη νομοθεσία για την ορθή εφαρμογή , με την σημαντικότητα της συμμόρφωσης απέναντι σε ισχύοντες νόμους και οδηγίες για τη δημόσια υγεία συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών που δημοσιεύονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ ), άλλα και τον ( ΠΟΥ ), το ( ECDC ), τα Κέντρα ( CDC).

Η πρόληψη δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από την συνεχιζόμενη έλλειψη βούλησης σε όλα τα επίπεδα. Η δε συμπόρευση όλων των δυνάμεων με ευαισθητοποίηση στην προαγωγή της υγείας, κινητοποιεί την συλλογική ευαισθησία ως κινητήριο δύναμη για το σχεδιασμό δράσεων, ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής όλων μας.

Στην KlinTec  παρέχοντας  πλήρη εκπαίδευση υποστηρίζουμε επιπλέον συνεργασίες που αναπτύσσονται, με επιχειρήσεις-εταιρίες που ασχολούνται με: Facility Cleaning Services,  Επιτόπιων Καθαρισμών -Απολυμάνσεων, Απεντομώσεων – Μυοκτονιών, Διαχείρισης Πολυκατοικιών, Γενικών Καθαρισμών ,Υπηρεσίες Σεγνοκαθαριστηρίου, Housekeeping, έτσι ώστε εκμεταλλευόμενοι τις ανταγωνιστικές ευκαιρίες, να δίνουν την Μεγαλύτερη Προστιθέμενη Αξία στις υπηρεσίες τους επιτυγχάνοντας το πιο επιδιωκόμενο πλεονέκτημα στην αγορά.

«Όταν κάποιος μοιράζεται κάτι χρήσιμο μαζί σας, έχετε ηθική υποχρέωση να το μοιραστείτε με τους άλλους»

Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουν όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ομοσπονδίες ,  ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail,  κ.λ.π

Για πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο  vgenis@otenet.gr, ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Υ.Γ :  Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος.

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor

Πηγή :  https://klintec.gr/δύσκολες-εξισώσεις-μεταξύ-ημιμάθ/ ‎