Διορθωτικές αλλαγές στην ανοιξιάτικη καθαριότητα .!!
Για την Ανοιξιάτικη Καθαριότητα του 2021 ξεχνάμε τα ’’ Έξυπνα Tips’’ και τα ‘’ταρακούνημα του σπιτιού’’, για να φύγει η ‘‘συσσωρευμένη σκόνη’’. Η μακρόχρονη παραμονή μας στους χώρους διαμονής –μεταφέραμε και τις ώρες εργασίας- έχει ως φυσιολογικό επακόλουθο την επιβάρυνση τους. Έτσι εκτός από το δυνητικά ’’ άγνωστο ‘’μολυσματικό φορτίο’’ που είναι συσσωρευμένο στους «βρώμικους θύλακες » και πρέπει να το αποφορτιστούμε, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την επικίνδυνη και πολυδάπανη μούχλα, για την ‘’αποτροπή διαταραχών’’ με αυξημένη επικινδυνότητα στις λοιμώξεις.
Χρειάζεται λοιπόν ‘’περισσότερο ψάξιμο’’ με ερεύνα αγοράς χωρίς άγχος και πανικό, για να αποφορτιστούμε τους «βρώμικους θύλακες » πολύ δε περισσότερο από την πέρυσινη επιβάρυνσης. Συμμετέχουμε στη μείωση του ‘’μολυσματικού φορτίου’’ των χωρών, διότι η μικροβιακή και βακτηριακή δραστηριότητα υπήρχε και από πριν, είτε με τα επικίνδυνα και ανθεκτικά «σπιτικά» βακτήρια, είτε με το μυστηριώδες μικρόβιο που εξαπλώνεται «αθόρυβα» σε όλο τον κόσμο.
Η πανδημία Covid-19 με το ‘’δυνητικά ‘’ άγνωστο του SARS-CoV-2’’ και τις μεταλλάξεις του , μας ‘‘προκαλεί για διορθώσεις’’ υπενθυμίζοντας μας την άλλη όψη της Υποχονδρίας : (πιο ενδελεχής –να διεξάγεται με επιμέλεια –για ελεγχόμενη και δομημένη καθαριότητα –υγιεινή, με περισσότερη λεπτομέρεια – υπερβολική σχολαστικότητα και όχι την παθολογική εμμονή συμπτωμάτων υπερβολικού άγχους με τα συνακολουθά του.
«Η ανάγκη μιας επιμελημένης εφαρμογής μέτρων, με στοιχειώδεις κανόνες, για την τήρηση μιας αποτελεσματικά ισορροπημένης καθαριότητας, δεν είναι μια δαπάνη ή μια πολυτέλεια, αλλά μια υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας αλλά και στο περιβάλλον»
Προτάσεις για απαντήσεις στα περισσότερα ερωτήματα :
- Δεν τινάζω –πλένω ή/και απολυμαίνω χαλιά στους χώρους διαμονής .
- Τα εμπιστεύομαι σε επαγγελματίες με Πιστοποιημένη Βεβαίωση απολύμανσης.
- Δεν τινάζω –πλένω- απολυμαίνω στρώματα –σαλόνια στους χώρους διαμονής .
- Τα εμπιστεύομαι σε επαγγελματίες με Πιστοποιημένη Βεβαίωση απολύμανσης.
- Δεν χρησιμοποιώ μηχανήματα παράγωγης ατμού (Ατμιστές ) γιατί δημιουργούν επιμόλυνση (Διασπορά)
- Χρησιμοποιώ – μετά την απορρύπανση -καθαρισμό επαγγελματικά συστήματα παράγωγης ατμού (θερμοκρασία>170°) με δυνατότητα ταυτόχρονης αναρρόφησης (Ατμοκαθαριστές) για την αποφυγή επιμόλυνσης(Διασποράς)
- Δεν χρησιμοποιώ ‘’συσκευές συνεχούς απολύμανσης-αποστείρωσης ’’ διότι ίσως και να λειτουργούν ως ‘’ επιταχυντές διασποράς’’.
- Χρησιμοποιώ – μετά την απορρύπανση -καθαρισμό με συσκευή καθαρισμού και δραστικής μείωσης μικροβιακού και ιικού φορτίου για καθαρότητα (διαύγεια) του εσωτερικού αέρα, ως συμπληρωματική μέθοδο ‘’μηχανικής πρόληψης λοιμώξεων ’’,(χωρίς χημικά) για την ενεργή αποδόμηση βακτηρίων και ιών συγκρατώντας παράλληλα και τους ρύπους ( χωρίς την περαιτέρω πρόκληση ρύπανσης Ε.Ο.Δ.Υ: )
- Η έννοια της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους , δεν πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ιδέα της πολυτέλειας .
- Αν και ο καθαρισμός δεν κατατάσσεται συνήθως στις μεθόδους απολύμανσης , αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια ‘’μορφή απολύμανσης’’ , καθόσον µε τον καθαρισμό μειώνεται ‘’το μικροβιακό φορτίο’’ μιας επιφάνειας. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό από όλους μας , ότι η καθαριότητα-απορρύπανση , το πλύσιμο και η εξυγίανση αντικειμένων, επιφανειών αλλά και εναλλακτικός αερισμός ή/και η αφύγρανση με καθαρισμό του όγκου (m³) ενός χώρου, δεν αντικαθιστούν όλες τις μεθόδους απολύμανσης, όπως και όλοι οι μέθοδοι απολύμανσης , εξυγίανσης , εναλλακτικού αερισμού ή/και αφύγρανσης με καθαρισμό δεν αντικαθιστούν, καθαριότητα -απορρύπανση, πλύσιμο και αντικειμένων- επιφανειών αλλά και του όγκου (m³) ενός χώρου.
- Ο ‘’υγειονομικός συναγερμός’’με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα ανακάλυψε ‘’ επιταχυντές διασποράς’’ στην συνεχιζόμενη μη ορθή χρήση των εφαρμογών απολύμανσης –‘’αποστείρωσης’’ που σε ένα μεγάλο ποσοστό επηρεάζουν τους εσωτερικούς άλλα και εξωτερικούς χώρους.( για τις ‘’ προληπτικές απολυμάνσεις ‘’ , τις μεμονωμένες εφαρμογές απολυμαντικών με (ψεκασμο, εκνέφωση κ.λ.π.) ή ομίχλης (υποκαπνισμό) μιας και δεν συνίστανται σε εσωτερικούς χώρους (Ε.Ο.Δ.Υ.) λόγο διασποράς με (ρυπογόνα χημικά κοκτέιλ), σε εξωτερικούς, αλλά και με ‘’συσκευές συνεχούς απολύμανσης-αποστείρωσης ’’
- Η Περιβαλλοντική εξυγίανση μειώνει τον αριθμό των μικρόβιων (βακτήρια, ιοί, μύκητες,) στον εσωτερικό αέρα σε ασφαλές επίπεδο, σύμφωνα με τα νομοθετικά όρια ή πρότυπα ή απαιτήσεις προστασίας της Δημόσιας Υγείας, για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της μόλυνσης. Η διαδικασία της εξυγιαντικής φίλτρανσης , παρότι δεν αποτελεί μέθοδο απολύμανσης, χρησιμοποιείται επικουρικά (συμπληρωματικά) ως λύση ‘’φυσικής απομάκρυνσης’’ παθογόνων μικροοργανισμών από τον αέρα σε κλειστούς χώρους.”
- Οι αναφορές σε ‘’συσκευές διασφάλισης συνεχούς απολύμανσης-αποστείρωσης ’’ προτρέπει σε έκθεση που ίσως και να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία .( χωρίς την παρουσία ζωντανών οργανισμών. ) κλπ
Πρόγραμμα ολοκληρωμένων επαγγελματικών εφαρμογών καθαριότητας – απολύμανσης, περιβαλλοντικής εξυγίανσης και αποκατάστασης.
- Μειώνουμε έως και τα 5/6 των Βιοκτόνων στις εφαρμογές των εσωτερικούς χώρους.
- Μείωση επιβαρυμένου φορτίου (υγειονομική ασφάλεια εργαζομένων)
- Απορρύπανση: Ενδελεχή καθαριότητα σε βάθος με συγκράτηση 99,97% των ρύπων.
- ’’Περιβαλλοντική Εξυγίανση’’: Εφαρμογή μεθόδου (χωρίς χημικά) ‘’μηχανική πρόληψη λοιμώξεων ’’ κατ΄ όγκο, για δευτερογενή ρύπανση –επιμόλυνση και βιολογικών παραγόντων , μιας και η ποιότητα του αέρα (PM2,5 -PM10 )είναι η κύρια αιτία των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.
- Αποκατάσταση : Εφαρμογή επί τόπου χημικής οξείδωσης (ISCO ), χωρίς υπολειμματικότητακατ΄ όγκο, για ολοκληρωμένη παροχή Υγειονομικής Εξασφάλισης για μετά τις εφαρμογές ( χωρίς την περαιτέρω πρόκληση ρύπανσης ) πριν την επαναχρησιμοποίηση των χωρών.
- Για όλους μαζί άλλα και για τον καθ΄ ένα ξεχωριστά ο ‘’υγειονομικός συναγερμός’’ την για την Υγιεινή στο περιβάλλον διαβίωσης, θα πρέπει να μας προβληματίσει η συνεχιζόμενη μη ορθή χρήση εφαρμογών για απολυμάνσεις ,γιατί μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει και τα μικροβιωματικά του εσωτερικού περιβάλλοντος .
- Σε Wall-to-wall μοκέτες – χαλιά, κοκοφοίνικα, σιζάλ χρειάζονται σχολαστικά μέτρα καθαρισμού – απολύμανσης. Μπορεί στα υγειονομικά πρωτόκολλα να μην υπάρχει ”αναφορά” – έκτος τα ενδεικτικά για την μη διασπορά με τον καθαρισμό – στην χρήση ηλεκτρικής σκούπας. Έχουμε φροντίσει να καλύπτουμε όλα τα κενά ή/και ‘’τυχόν παραλείψεις’’ στην πράξη με τις ολοκληρωμένες επαγγελματικές εφαρμογές, γιατί το υποτίθεται καθαρό δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’ έναντι μολυσματικών παραγόντων
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πλέον την χρησιμότητα ενός συνεργαζόμενου Συμβούλου Υγιεινής ( ενδεικτικές επιλογές) σε:
- Κατοικίες- Σπίτια, Ξενοδοχεία– χώροι φιλοξενίας, Ιατρικός Τουρισμός, Αίθουσες Προβολών (σινεμάδες), Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Χώρους Συνεδριάσεων, Κέντρα Aποθεραπείας & Aποκατάστασης(Hospitality, Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς , Fitness & Αθλητικές εγκαταστάσεις , Σχολεία , Μέσα μεταφοράς , Γυμναστήρια, Εστιατόρια & Υπηρεσίες Τροφίμων, Επαγγελματικούς χώρους, Πλοία-καμπίνες, Ιατρεία φροντίδας υγείας, φαρμακεία, Ιατρεία Φροντίδας Μικρών Ζώων, Κτηνιατρικά ιατρεία- κλινικές, Αεροδρόμια, Εστιατόρια, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, Κλινικές, Κατασκηνώσεις Healthful Pets, Δήμους, Περιφέρειες, Στρατιωτικές Μονάδες, Εργοστάσια, Επεξεργασία δικτύων νερού σε κτηριακές εγκαταστάσεις, άλλα και χώρους για Πρόληψη λεγεωνέλλας, Μονάδων Κλιματισμού- Purful Air Quality,
Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887e-mail: vgenis@otenet.gr
Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor