Ανίχνευση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων απορρύπανσης και ανακτημένου γκρίζου νερού.
Οι εκτιμήσεις για την υπεράντληση των διαθέσιμων υδατικών πόρων, κυρίως για άρδευση καλλιεργειών αλλά και για βιομηχανικές χρήσεις ,αναφέρουν ότι αποτελεί την κυριότερη απειλή για τις Ευρωπαϊκές ΛΑΠ :(Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2012).
Η αύξηση ιών, βακτηρίων, αλλά και η αύξηση της ανθεκτικότητας των, δημιουργεί αυξανόμενες ανάγκες με απαιτήσεις ‘’φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον’’
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του ανακτημένου γκρίζου νερού σε ρυπογόνα συστατικά ή μολυσματικά, όπως οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, είναι επιτακτική η κατάλληλη επεξεργασία τους, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, πριν την εναλλακτική διάθεσή τους για επαναχρησιμοποίηση. Πρωταρχική επιδίωξη της επεξεργασίας για την επαναχρησιμοποίηση του ανακτημένου γκρίζου νερού είναι η απαλλαγή της μάζας του, από ρύπους χημικών και βιολογικών μολυσματικών παραγόντων, κατά τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Η επιτακτικότατα του προβλήματος της επεξεργασίας του ανακτημένου γκρίζου νερού, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη πολλών συστημάτων επεξεργασίας με διαφορετική ικανότητα «καθαρισμού-απολύμανσης » του. Η επιλογή της κάθε μεθόδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι συγκεντρώσεις του χημικού φορτίου, αλλά και η επιθυμητή ποιότητα τους μετά την επεξεργασία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επεξεργασία των στερεών αποβλήτων (απορρύπανσης) αλλά και του ανακτημένου γκρίζου νερού, πρέπει να ακολουθεί κάποιες βασικές αρχές επεξεργασίας βάση της σύστασή τους.
Το ζήτημα στο οποίο αναφερόμαστε είναι σε θέματα ανίχνευσης οργανικών μικρορρύπων και μολυσματικών παραγόντων αλλά και πολυανθεκτικών βακτηρίων . Αναφορικά λοιπόν με μέτρα, όρους και διαδικασίες για την εναλλακτική διαχείριση –επεξεργασία – επαναχρησιμοποίησης ανακτημένου γκρίζου νερού, ακόμα και στην προεργασία (πρόπλυση )σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας Καθαρισμού Χαλιών –Μοκετών, (Ταπητοκαθαριστήρια) πρέπει να γίνεται με βάση την τήρηση υγειονομικών διατάξεων για την προστασία της δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος γενικότερα.
Στη χώρα μας, με δεδομένη την γεωγραφική ανισοκατανομής των υδατικών πόρων, στις Καθετοποιημένες Μονάδες Καθαρισμού Χαλιών (Ταπητοκαθαριστήρια) γίνονται αρκετές προσπάθειες για την εναλλακτική διαχείριση επαναχρησιμοποίησης του ανακτημένου γκρίζου νερού, με βάση τις υγειονομικές απαιτήσεις προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Με τη ραγδαία εξέλιξη και τις αλλαγές που επιβάλλει η σημερινή εποχή για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, η εφαρμογή προγραμμάτων Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος αποτελούν «Ασπίδα προστασίας» για τους εργαζομένους, τους καταναλωτές αλλά και το περιβάλλον. Η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική & υγειονομική διαχείριση των χαλιών, πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στην εξωστρέφεια του σήμερα, με εκτενέστερες αναφορές επαγγελματικής βαρύτητας για προστασία της Δημόσιας Υγείας -Περιουσίας –Περιβάλλοντος . Θα πρέπει να μειώνει με μηχανικό τρόπο κινδύνους ,πάντα με την αυστηρή τήρηση των νόμων, όπως τον Ν. 3850/2010, (Βιολογικοί παράγοντες ) για τον κάθε αερομεταφερόμενο ρύπο βιολογικών παραγόντων , ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των εργαζομένων. Αρκετές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την παρουσία διαφορετικών μικροβιακών πληθυσμών, κυρίως βακτηρίων και μυκήτων, στα χαλιά, η δε ποικιλία και ο αριθμός των μικροοργανισμών τείνουν να σταθεροποιούνται με την πάροδο του χρόνου.
Προηγμένη Προληπτική Υγιεινή …με επίκεντρο την υγειονομική σας εξασφάλιση.!!!
H προτεινόμενη μέθοδος , είναι μια μηχανική μέθοδος υψηλής ποιότητας για επαγγελματική απορρύπανση των ταπήτων, βασιζόμενη σε Πρωτοποριακά Επαγγελματικά Συστήματα που προσφέρουν τεκμηριωμένες λύσεις, με ταλαντευτικές δονήσεις και λανάρισμα ( αποχνούδωση ) των ινών, για το υποχρεωτικά πρωταρχικό στάδιο προεργασίας ενός επαγγελματικού πλυσίματος. Η απομάκρυνση των ‘‘ρυπογόνων μολυσματικών παραγόντων ’’( αλλεργιογόνα σκόνης, ζώων, βακτηρίδια, μύκητες, τρίχες, περιττό χνούδι αλλά και τα αποθεμένα αυγά από Ζωικούς εχθρούς που παρασιτούν στα χαλιά), μαζί με σκόνη και άμμο που έχουν διεισδύσει στο βάθος του πέλους των χαλιών, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην προστασία της υγείας των εργαζομένων και των ταπήτων (ακόμα και των πιο ευαίσθητων), αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος
Μια κορυφαία τεχνολογία και ιδιαίτερα αποτελεσματική, παρέχει την δυνατότητα για πολύ λιγότερη χρήση απορρυπαντικών, αυξάνει την ‘’υφαντική ζωή’’, μειώνει το ενεργειακό κόστος, επιτρέποντας ταχύτερους ρυθμούς με μικρότερους χρόνους ξεβγάλματος αλλά και στεγνώματος, μειώνοντας συγχρόνως και την υπολειμματικότητα σε συγκεντρώσεις ‘‘ρυπογόνων μολυσματικών παραγόντων ’’ και χημικού φορτίου.
Η εξελιγμένη εναλλακτική διαχείριση επαναχρησιμοποίησης ανακτημένου γκρίζου νερού, παρά τα πολλαπλά οφέλη στην περιβαλλοντική προστασία , μέχρι στιγμής –με βάση την ισχύουσα νομοθεσία – δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως, καθώς ‘’πολλά εμπόδια’’ ίσως και να δυσχεραίνουν τη διείσδυση και την ευρύτερη εφαρμογή αυτών των πρακτικών. Λόγοι λοιπόν που πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις σε μια νέα πολιτική ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής & υγειονομικής διαχείρισης για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, αλλά και των τελικών καταναλωτών μετά την παραλαβή των χαλιών τους.
Για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπεράντλησης, στον τομέα επεξεργασίας γκρίζου νερού , δημιουργείται η επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης μιας εξελιγμένης εναλλακτικής διαχείρισης τηρώντας τις διαδικασίες ‘‘Ιχνηλασιμότητας’’ -με βάση την ισχύουσα νομοθεσία – για την αποδοτικότερη χρήση των εφαρμοσμένων εναλλακτικών λύσεων. Αν και η ποιότητα του γκρίζου νερού, μπορεί να είναι κατά πολύ καλύτερη από αυτή των μεικτών λυμάτων, οι συγκεντρώσεις του χημικού φορτίου είναι σημαντικές λόγω της χρήσης απορρυπαντικών .
Η ολοκληρωμένη εναλλακτική διαχείριση για την επαναχρησιμοποίηση του ανακτημένου γκρίζου νερού , θεσπίζει πρότυπα που αφορούν τις Καθετοποιημένες Μονάδες Καθαρισμού Χαλιών (Ταπητοκαθαριστήρια,) – λόγο του ότι τα χαλιά πλένονται με νερά σε ’’θερμοκρασία περιβάλλοντος’’– ώστε να πραγματοποιείται η διάθεση του στην προεργασία (πρόπλυση ) μόνο εφ΄ ότου έχει υποστεί επεξεργασία απορρύπανσης , για μειωμένες συγκεντρώσεις ‘‘ρυπογόνων μολυσματικών παραγόντων ’’ , ως μια ‘‘αντιβακτηριδιακή προστασία’’, με σκοπό την αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και περιβάλλοντος γενικότερα.
Οι βεβαιώσεις καλής λειτουργίας των συστημάτων επεξεργασίας ανακτημένου γκρίζου νερού , με βάση τις υγειονομικές απαιτήσεις προστασίας Δημόσιας Υγείας και περιβάλλοντος από ‘‘ρυπογόνους μολυσματικούς παράγοντες ’’, μπορεί να εκδίδονται – μετά τα αποτελέσματα των αναλύσεων-από τον Υγειονομικά Υπεύθυνο Επιστήμονα (Επόπτη Δημόσιας Υγείας, Γιατρό εργασίας, Χημικό, κλπ) -ώστε να βρίσκεται μαζί με το φάκελο Μυοκτονίας – Απεντόμωσης *, ώστε να μπορούν να ελεγχτούν και από το εκάστοτε τμήματα Υγιεινής & Υγειονομικών Ελέγχων των Περιφερειακών Ενοτήτων , όταν αυτό κριθεί αναγκαίο .
Προσοχή : Ο όρος απολύμανση δεν ταυτίζεται με την μυοκτονία και εντομοκτονία.
* Οι επαγγελματίες Ταπητοκαθαριστές οφείλουν να παρέχουν στους χώρους φύλαξης των χαλιών , Μυοκτονία – Απεντόμωση μόνο από επαγγελματίες P.C.S. Εφαρμοστές με Αναγγελία/Γνωστοποίηση του ΥΠ.Α.Α.Τ. (βάσει του Ν.3919/2011).
Εν κατακλείδι
- Η μηχανική μέθοδος υψηλής ποιότητας για επαγγελματική απορρύπανση των ταπήτων, μειώνει ή/και εξαλείφει κίνδυνους μόλυνσης και επιμόλυνσης προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, από τον κάθε ρύπο βιολογικών παραγόντων(Ν.3850/2010), παρέχοντάς τους πιο ασφαλείς συνθήκες εργασίας, αλλά και των τελικών καταναλωτών μετά την παραλαβή των χαλιών τους.
- Έτσι σύμφωνα με το νόμο Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ 84Α_2010«Κύρωση του κώδικα νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων», Ν. 3850/2010 (Άρθρο 37), ο εργοδότης οφείλει να γνωρίζει τους κινδύνους, τους οποίους συνεπάγονται για την υγεία των εργαζομένων, παράγοντες που υπάρχουν, χρησιμοποιούνται ή δημιουργούνται στους τόπους εργασίας. Εκτός όμως από υποχρέωση του εργοδότη σύμφωνα με το Ν. 3850/2010 (Άρθρο 37), η διενέργεια μετρήσεων φυσικών, χημικών και βιολογικών παραγόντων αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο για την λήψη μέτρων αποτροπής και αντιμετώπισης των κινδύνων που προκύπτουν.
- Βάσει του Ν. 3850/2010 (Άρθρο 36), «παράγοντας» είναι κάθε φυσικός, χημικός και βιολογικός παράγοντας που υφίσταται κατά την εργασία και είναι, ενδεχομένως, επιζήμιος για την υγεία των εργαζομένων ή επικίνδυνος από κάθε άλλη άποψη, ανεξάρτητα από τη φυσική του κατάσταση.
- Σύμφωνα δε με το Ν. 3850/2010 (Άρθρο 38), ο εργοδότης οφείλει να ελέγχει τη συγκέντρωση ή ένταση των παραγόντων στους χώρους εργασίας και τα επίπεδα έκθεσης των εργαζομένων σε αυτούς, πριν αρχίσει η λειτουργία μηχανών ή εγκαταστάσεων και σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
- Για Ασθένειες – είναι φορείς λοιμογόνων παραγόντων (vectors)-αλλεργίες. Νομοθέτημα Π.Δ. 186/1995 Φ.Ε.Κ. 97A 1995 Π.Δ. 174/1997 (ΦΕΚ 150A_1997) Π.Δ. 102/2020 (ΦΕΚ 244Α 2020).
- Η δε ανίχνευση των αποτελεσμάτων σε αναλύσεις επεξεργασίας ανακτημένου γκρίζου νερού , ενισχύει στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων , αλλά και των τελικών καταναλωτών μετά την παραλαβή των χαλιών τους.
Αν και η συνεχής ενημέρωση των επαγγελματιών για τις υποχρεώσεις έναντι της Νομικής συμμόρφωσης, ως προς την υγειονομική ασφάλεια με ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα σε κάθε περιβάλλοντα χώρο παραμένει στην δική τους ευθύνη, είναι λοιπόν μια ευκαιρία συμμετοχής με τις δικές σας ανησυχίες.
Συμπεραίνοντας: Με την ορθή επεξεργασία καθαρισμού-απολύμανσης και φύλαξης των χαλιών
- Ενισχύεται η προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
- Μειώνονται κατά πολύ οι περιπτώσεις προβλημάτων υγείας, μετά την παραλαβή τους από τους καταναλωτές.
- Αυξάνεται η ‘’υφαντική ζωή’’ των χαλιών.
- Μειώνονται η χρήση υπερκατανάλωσης νερού.
- Μειώνονται η χρήση απορρυπαντικών
- Μειώνονται το ενεργειακό κόστος
- Μειώνονται οι χρόνοι ξεβγάλματος και στεγνώματος.
- Μειώνονται η διαχείριση αποβλήτων στην επεξεργασία καθαρισμού των χαλιών.
- Μειώνονται η υπολειμματικότητα σε συγκεντρώσεις ‘‘ρυπογόνων μολυσματικών παραγόντων ’’ και χημικού φορτίου.
- Μειώνονται το κόστος εξοπλισμού διαχείρισης για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων.
Η εν γένει διαχείριση επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων για την μείωση των ορίων BOD, COD, ρύθμιση PH και απολύμανσης (π.χ. UV), έτσι ώστε να μπορούν να ανακτηθούν ως νερό με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους για βιομηχανικές διεργασίες, βρίσκεται στον φάκελο με τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας ταπητοκαθαριστηρίων.
Η έγκριση με τις απαιτούμενες βεβαιώσεις και γνωμοδοτήσεις -σχεδιασμού της εγκατάστασης, επεξεργασίας -δίδοντα από την Δ/νση Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων.
H προτεινόμενη μηχανική μέθοδος υψηλής ποιότητας για επαγγελματική απορρύπανση των ταπήτων, μαζί με την ανίχνευση των αποτελεσμάτων σε αναλύσεις επεξεργασίας ανακτημένου γκρίζου νερού , ενεργούν ως συμπληρωματική εναλλακτική μέθοδος για την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική & υγειονομική διαχείριση των χαλιών, κλπ.
Επιπλέον λόγοι επιτακτικής ανάγκης , για πιστοποιημένους εφαρμοστές στον καθαρισμό-απολύμανση και σε βιομηχανικά πλυντήρια καθαρισμού ταπήτων (Ταπητοκαθαριστήρια ), με επαγγελματική κατάρτιση διαχείρισης για επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου γκρίζου νερού , (π.χ. βακτήριο Legionella spp. -Νόσος Λεγεωνάριων), καθώς και επιπλέον ενημέρωσης με απόκτηση Βεβαίωσης για Μυοκτονίας – Απεντόμωσης, αλλά και την συνεργασία με έναν Υγειονομικά Υπεύθυνο Επιστήμονα , ο όποιος θα φέρει την ευθύνη στον σχεδιασμό διεργασιών της εφαρμοστικής τεχνικής μελέτης , για την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική & υγειονομική διαχείριση .
Προβλήματα δε, που μπορούν να προκύψουν και αφορούν Δημόσια Υγεία & Περιβάλλον , οι έλεγχοι ‘‘Ιχνηλασιμότητας’’ διενεργούνται από το εκάστοτε τμήματα Υγιεινής & Υγειονομικών Ελέγχων των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Ζητείστε να ενημερωθείτε για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την διασφαλισμένη υγιεινή και φροντίδα, σύμφωνα με τα νομοθετικά όρια ή πρότυπα ή απαιτήσεις για την προστασία της Δημόσιας υγείας, στην cleanexpo.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο τηλέφωνο 2104829839,6932245887, στο e-mail: vgenis@otenet.gr , η επισπευτείτε μας στην cleanexpo.
Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor
Πηγή: https://klintec.gr/ανίχνευση-εναλλα…κών-μεθόδων-διαχ/