Κοριοί και αναδυόμενες πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC,s) εσωτερικών χώρων !!

Κοριοί και αναδυόμενες  πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC,s) εσωτερικών χώρων !!

Μηχανικός τρόπος με ενδελεχή καθαριότητα σε βάθος για απομάκρυνση – ‘’καταπολέμηση’’– εντόμων και αυγών. πριν από οποιαδήποτε μέθοδο εφαρμογής.

Όταν εκπέμπονται από κοριούς πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), διαπιστώνεται ότι η εκχύλιση και η απέκκριση νεκρών και ζωντανών κοριών μαζί, διαθέτουν διαφορετικά προφίλ VOCs .Οι κοριοί αφοδεύουν μεγάλες ποσότητες ισταμίνης ως συστατικό της φερομόνης η όποια συσσωρεύεται στην οικιακή σκόνη των χώρων που έχουν προσβληθεί από κοριούς . Επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι η συλλογή σκόνης για ανάλυση έγινε, μετά και από θερμικές εφαρμογές, έως και τρεις μήνες μετά. Τα επίπεδα ισταμίνης ήταν αξιοσημείωτα υψηλά ειδικά από το υλικό του υπνοδωματίου.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις, η επιμονή και η εγγύτητα με τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια του ύπνου υποδηλώνουν ότι η ισταμίνη που παράγεται από κοριούς μπορεί να αντιπροσωπεύει μια αναδυόμενη μόλυνση ίσως και να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία στο εσωτερικό περιβάλλον. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την σημαντικότητα της ανάπτυξης στοχευόμενων στρατηγικών μετριασμού της υπολειμματικότητας από τους  παραγόμενους ρύπους βιολογικών παραγόντων , μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Πτητικές οργανικές ενώσεις: Ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για την ανίχνευση κοριών.

Μηχανικός τρόπος με ενδελεχή περιβαλλοντική απορρύπανση (Green Decontamination )μετά το πέρας οποιανδήποτε εφαρμογής,  για την πλήρη αποκατάσταση του εσωτερικού χώρου.

Συμπληρωματική ενημέρωση ,στις βασικές αρχές διασφάλισης συνθηκών υγιεινής .

Στην ημερίδα του ΣΕΑΜΕ. 02/12/2023 ανακοινώθηκε η αναμονή του νέου οδηγού για την ολοκληρωμένη διαχείριση ζωικών παρασίτων όπως των κοριών, με προτεραιότητα χώρους φιλοξενίας (Ξενοδοχεία, πλοία κλπ).

Μελετώντας την παρουσίαση για την διαχείριση των κοριών, δεν είδα να είναι ολοκληρωμένη διότι δεν εναρμονιζόταν  με την (Αριθμ.Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/ ΦΕΚ2161/ Β/23.06.2017) για αποτροπή δημιουργίας κίνδυνου από αερομεταφερόμενη επιμόλυνση σε εσωτερικούς χώρους , διαβίωσης πολλών ατόμων, τον Ν. 3850/2010,(Βιολογικοί παράγοντες) καθώς και το( π.δ. 102/2020 (ΦΕΚ Α΄ 244/07.12.2020) για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, ως προς την θωράκιση των εσωτερικών χώρων από τους αερομεταφερόμενους ρύπους βιολογικών παραγόντων.

Αν δεν υπάρξει εναρμόνιση και με την προαναφερθείσα νομοθεσία, ο υπεύθυνος επιστήμονας ο οποίος θα υπογραφεί για την ολοκληρωμένη διαχείριση αντιμετώπισης των κοριών, ίσως και να μην καλύπτεται νομικά απέναντι στην νομοθεσία για την αστική ευθύνη (περί αξιώσεων) αλλά και τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας.

Παραδείγματα με πραγματικά περιστατικά

  1. Πριν από ένα χρόνο σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου που διαμένει ένα ηλικιωμένο άτομο εμφανίστηκαν κοριοί. Κάλεσαν εταιρεία απεντόμωσης δύο φορές ψέκασε βιοκτόνα αλλά δεν είδαν κανένα αποτέλεσμα. Πέταξαν οικοσκευή στρώματα ,ντουλάπες, κομοδίνα κλπ

Μετά την τοποθέτηση τον καινούργιων επίπλων οι κοριοί ξανά εμφανίστηκαν και άρχισαν να ψεκάζουν από μόνοι τους με βιοκτόνα ανά 10 μέρες. Μετά από ένα περίπου χρόνο εμφανίστηκαν και στον κάτω όροφο όπου διαμένουν δύο συγγενικά πρόσωπα που επικοινωνούν με τον πρώτο όροφο.

Συνεχίζουν να ψεκάζουμε από μόνοι τους διότι η εταιρεία απεντόμωσης ψέκασε και δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Φυσικά, η αντιμετώπιση των κοριών χρειάζεται χρήματα .Πόσα χρήματα; Πολύ λιγότερα από αυτά που διαθέσανε για την αγορά βιοκτόνων , την αγορά της οικοσκευής, μαζί με την  ταλαιπωρία, το χαμένο  χρόνο, αλλά και τα προβλήματα υγείας που ίσως να προκύψουν από τη συνεχή παραμονή στα βιοκτόνα κλπ

Τα συμπεράσματα για τα προαναφερόμενα  στά δυο παραδείγματα πιστεύω να καλύπτουν και την αναφορά μου για την προαναφερόμενη νομοθεσία

  • Πριν από 6 μήνες περίπου ζήσαμε μια πολύ άσχημη κατάσταση εξαιτίας κάποιων μικροσκοπικών εντόμων που γέμισε το σπίτι και προήλθαν από τα περιστέρια. Ζούσαμε σε ένα σπίτι το οποίο είχε φοβερή υγρασία παρότι αερίζαμε καθημερινά κ χρησιμοποιούσαμε αφυγραντήρα.

Ένα πρωί ξύπνησα κ ήμουν γεμάτη τσιμπήματα, κοκκινίλες στο σώμα και φαγούρα. Την επόμενη μέρα είχα ακόμα πιο πολλά τσιμπήματα. Πήγα στο δερματολόγο και ξεκίνησα θεραπεία, έκανα να ηρεμήσω ένα ολόκληρο μήνα από τα τσιμπήματα. Άρχισα μα ψάχνω το σπίτι κ ανακάλυψα ότι η κουζίνα ήταν γεμάτη με κάτι μικροσκοπικά έντομα ( άσπρα και μαύρα) που ήθελε προσπάθεια για να καταλάβω ότι κουνιόντουσαν.

Την επόμενη μέρα πήρα τηλέφωνο μια εταιρεία , τους είπα τι συμβαίνει χωρίς ακόμα να ξέρω από που προέρχονται. Ήρθαν  και έκαναν απεντόμωση στην κουζίνα μόνο γιατί εκεί είχα δει αρχικά  επειδή έχω μικρό παιδί δεν ήθελα μα βάλουν φάρμακα σε όλο το σπίτι. Δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το τι μπορεί να είναι αυτό το έντομο.

Μετά από 2-3 μέρες τους ξανά πήρα τηλέφωνο γιατί συνειδητοποίησα ότι το μπαλκόνι και το παράθυρο της κουζίνας ήταν γεμάτο από αυτά  και τότε κατάλαβα ότι ήταν από τα περιστέρια και ότι είχαν μπει από το παράθυρο. Ήρθαν ξανά από την εταιρεία  και έκαναν ξανά απεντόμωση στην κουζίνα  και στο μπαλκόνι.

Μετά από μια βδομάδα περίπου άρχισα να βρίσκω σε όλο το σπίτι ένα διαφορετικό έντομο λίγο πιο μεγάλο σε χρώμα διάφανο ή κίτρινο. Τα έβρισκα παντού, στα δωμάτια στις κουρτίνες στα παιχνίδια του παιδιού στις ντουλάπες με τα ρούχα στο πάτωμα στους τοίχους. Ξανά πήρα τηλέφωνο και ήρθε τρίτη φορά η συγκεκριμένη εταιρεία η οποία χωρίς να μου πουν τι μπορεί να συμβαίνει έκαναν αυτή τη φορά απεντόμωση με ένα μηχάνημα που έβγαζε καπνό. Μου είπαν μετά από 3 ώρες να ανοίξουμε παράθυρα να αεριστεί το σπίτι  και να μείνουμε κανονικά. Φυσικά δεν μείναμε ποτέ ξανά σε αυτό το σπίτι με τόσα φάρμακα μέσα γιατί φοβηθήκαμε. Πήγα ξανά στο σπίτι αυτό μετά από μια βδομάδα να δω τι συμβαίνει και  είχε ακόμα φυσικά , σαν μα μην είχε μπει ποτέ φάρμακο.

Πήρα μια άλλη εταιρεία τηλέφωνο και ήρθε και  έκανε στο σπίτι ξανά απεντόμωση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ( καπνό σε όλο το σπίτι ). Πάλι δεν έφυγαν όμως.

Φώναξα μια τρίτη εταιρεία για να μου βρει λύση και μου είπαν ότι δεν τα πιάνει το φάρμακο και να φύγουμε από αυτό το σπίτι.

Εμείς είχαμε ήδη φύγει αλλά τα πράγματα μας ήταν σε αυτό το σπίτι και έψαχνα τρόπο να απαλλαγώ από αυτά τα έντομα γιατί φοβόμουν να μην τα μεταφέρω στο καινούργιο σπίτι που είχαμε πάει να μείνουμε . Πράγμα που έγινε δυστυχώς παρόλο που πλύναμε τα ρούχα στους 60 βαθμούς, πετάξαμε όλα τα στρώματα των κρεβατιών και καθαρίσαμε τα πάντα. βρήκα και στο καινούργιο σπίτι όχι όσα είχε το παλιό ήταν πολύ λιγότερα. Αυτό που με τρέλανε όλο αυτό τον καιρό ήταν ότι δεν ήξερα τι ήταν αυτό που είχε γεμίσει το σπίτι μου και δεν ήξερε και  κανένας να μου πει από τις εταιρείες απεντόμωσης που απευθύνθηκα.

Γέμισαν το σπίτι με φάρμακα και  αυτά αντί να εξαφανιστούν πολλαπλασιάστηκαν ( μιλάω για το δεύτερο έντομο το διάφανο γιατί τα πρώτα που είχα δει από τα περιστέρια που με τσίμπησαν κάποια στιγμή μετά την άπειρη καθαριότητα που έκανα εξαφανίστηκαν). Έξι μήνες μετά και έχοντας πάει στο καινούργιο σπίτι δυστυχώς ασχολούμαστε ακόμα με αυτά τα απαίσια έντομα.

Τα συμπεράσματα για τα προαναφερόμενα  στα δυο παραδείγματα, πιστεύω να καλύπτουν εν μέρει και την αναφορά μου για την προαναφερόμενη νομοθεσία.

Καλέστε μας τώρα κοντά σας για πληρέστερη ενημέρωση.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή τυχόν διευκρίνιση, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας στο e-mail: vgenis@otenet.gr , ή στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής

Cleaning Advisor

Πηγή: https://klintec.gr/κοριοί-και-αναδυ…ες-πτητικές-οργα/