Δράσεις Επίτευξης μιας Αναβαθμισμένης Υγειονομικής Εξασφάλισης.

Δράσεις Επίτευξης μιας Αναβαθμισμένης Υγειονομικής Εξασφάλισης.

Όλοι περιμένουμε ένα χειμώνα ‘’πολύ διαφορετικό’’ και γνωρίζοντας ότι η πρόληψη εξασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό μια απόλυτα υγιή διαβίωση από σοβαρές υγειονομικές απειλές, αρχίζουμε  να σκεπτόμαστε και να ψάχνουμε οικονομικές εναλλακτικές λύσεις, τηρούμενων πάντα των  αποτελεσματικά επιμελημένων εφαρμογών με στοιχειώδεις κανόνες,  για την ποιότητα των εσωτερικών χώρων.

Την Άνοιξη για την αναβάθμιση του πολύπλοκου εσωτερικού περιβάλλοντος αποφορτιστήκαμε τους «βρώμικους θύλακες » ώστε να συμμετέχουμε στη μείωση του ‘’μολυσματικού φορτίου’’ ενός επιθετικού και ύπουλου εχθρού όπως αποδεικνύεται το άγνωστο του αόρατου Coronavirus SARS-CoV-2  αλλά και για περισσότερη «μικροβιολογική ασφάλεια» απέναντι στις άγνωστες προκλήσεις.

Προσοχή: Η έννοια της ποιότητας του αέρα στους  εσωτερικούς χώρους δεν πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ιδέα της πολυτέλειας .

Η έκκληση από τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, να μην γίνει καύση ξύλων γιατί θα εντείνει τη διασπορά του κορονοϊού έχει προβληματίσει τους καταναλωτές.  Σύμφωνα δε με τους επιστήμονες είναι υπό διερεύνηση και η ποσότητα του κορονοϊού που απαιτείται (δηλαδή η λοιμογόνος δόση) για να μεταδοθεί από μια μολυσμένη επιφάνεια που μπορεί να επιβιώνει έως 28 μέρες.

Υπάρχει και το  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση των Περιβαλλοντικών Κινδύνων που Απειλούν την Υγεία 2019-2022,Τομέας 2Ζ : Προώθηση της περιβαλλοντικής προστασίας– προσδιορισμός συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων (EPHO 3), αναφέρεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, κάθε χρόνο, ένα μεγάλο ποσοστό των πρόωρων θανάτων προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη ρύπανση εσωτερικού χώρου.

Προτεινόμενες στρατηγικές:

 • Βελτίωση της παρακολούθησης των PM2,5 και PM10,καθώς η ποιότητα του αέρα θεωρείται ως ένας από τους τομείς δράσης προτεραιότητας, και σύμφωνα με την Έκθεση Περιβαλλοντικών Επιδόσεων του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι είναι η κύρια αιτία των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Υπάρχουν αναφορές με ”έξυπνες” εναλλακτικές λύσεις  και τα στρωμένα χαλιά το σπίτι όπως :

 1. Για την Εναρμόνιση των Δαπανών υπήρχαν οι Απλοί τρόποι για οικονομία και ζεστασιά στο σπίτι.
 2. Για να κρατήσουν την ζεστασιά για τον χειμώνα υπήρχαν τα Εναρμονισμένα πρότυπα καθαρισμού.
 3. Για την Επικίνδυνα Ρυπογόνο & Δαπανηρή Θέρμανση υπήρχε το Απορρυπαίνω-Εξυγιαίνω-Εξοικονομώ.
 4. Για οικονομία στο πετρέλαιο υπήρχαν Οι ‘‘Επί τάπητος στρωμένες’’ εναλλακτικές λύσεις.

Προσοχή:  Αν και   καθαρισμός δεν κατατάσσεται συνήθως στις μεθόδους απολύμανσης , αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια ‘’μορφή απολύμανσης’’ , καθόσον µε τον καθαρισμό μειώνεται ‘’το μικροβιακό φορτίο’’ μιας επιφάνειας. Θα πρέπει όμως να  γίνει κατανοητό από όλους μας , ότι η καθαριότητα-απορρύπανση , το πλύσιμο και η εξυγίανση αντικειμένων, επιφανειών αλλά και εναλλακτικός αερισμός η αφύγρανση ή/και ο καθαρισμό με ‘’Περιβαλλοντική Εξυγίανση’’   του όγκου (m³) ενός χώρου, δεν αντικαθιστούν όλες τις μεθόδους απολύμανσηςόπως και όλοι οι μέθοδοι απολύμανσης , ‘’Περιβαλλοντική Εξυγίανση’’  ’ του όγκου (m³) ενός χώρου,  εναλλακτικού αερισμού, ή/και αφύγρανσης με καθαρισμό δεν αντικαθιστούν, καθαριότητα -απορρύπανση, πλύσιμο και αντικειμένων- επιφανειών .

Γι τα σχολαστικά μέτρα καθαρισμού – απολύμανσης σε Wall-to-wall μοκέτες – χαλιά, κοκοφοίνικα, σιζάλ έχουμε αναφερθεί. Μπορεί στα υγειονομικά πρωτόκολλα να μην υπάρχει ”αναφορά” – έκτος τα ενδεικτικά  στα πλωτά μέσα για την μη διασπορά με τον καθαρισμό στην  χρήση ηλεκτρικής σκούπας ,- έχουμε φροντίσει να καλύπτουμε όλα τα κενά ή/και ‘’τυχόν παραλείψεις’’ στην πράξη με τις Ολοκληρωμένες Εφαρμογές  Απολύμανσης, Απορρύπανσης-Καθαριότητας, Αποκατάστασης. 

Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή, γιατί με τις εμφανιζόμενες ‘’Σύγχρονες προκλήσεις’’ σε τομείς με  ‘’Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απολυμάνσεων ‘’ , λόγο των  ‘’μεταβαλλόμενων καταστάσεων’’   και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους  του πολύπλοκου εσωτερικού περιβάλλοντος , η κάθε ‘’μορφή απολύμανσης’’  με την μη ορθή χρήση μεθόδων μπορεί ίσως και να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Τα βιοκτόνα απολυμαντικά είναι σκευάσματα που πρέπει να τηρούνται Αυστηρά οι  Κανονισμοί & η Ορθή Χρήση τους.

 • Η συμπεριφορά των ιών σε «βρώμικες επιφάνειες», είναι γνωστή από το παρελθόν. Η ανωτέρω λιπόφιλη συμπεριφορά του άγνωστου Coronavirus SARS-CoV-2 , μας οδηγεί στην αναγκαία λήψη σχολαστικών μέτρων καθαρισμού – απολύμανσης και των χαλιών – μοκετών.
 • Ο καθαρισμός μοκετών και πατωμάτων με τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας, ενέχει τον κίνδυνο της διασποράς παθογόνων μικροοργανισμών στο χώρο.
 • Η απορρύπανση πολλαπλών εφαρμογών με βέλτιστες πρακτικές σε βάθος (Deep-Depollution), περιλαμβάνει μια ελεγχόμενη και δομημένη καθαριότητα  σε χαλιά, μοκέτες – σιζάλ, κοκοφοίνικα, πατωμάτων και υφασμάσιμων επενδύσεων (στρώματα με τις πλαϊνές τους πλευρές, ταπετσαρίες επίπλων (σαλονιών) , για μείωση μολυσματικού φορτίου
 • Πρέπει να έχει πανίσχυρη ροή αέρα, με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας (675 watt) και σε συνδυασμό με το σύστημα Micro Magic Allergen Plus ένα υψηλής ποιότητας φίλτρο HEPA 13 , που μπορεί να παγιδεύει το > 99,95%> 99,97%  των εν λόγω ρυπογόνων μικροβιακών φορτίων και σωματιδίων σκόνης που απορροφά με διάμετρο 0,3 micro, χωρίς να τα ξανά ανακυκλώνει στον χώρο δημιουργώντας επιμόλυνση.
 • Μετά τον σχολαστικό καθαρισμό η εφαρμογή περιοδικών μέτρων απολύμανσης σε υφασμάσιμες ίνες  (χαλιά –μοκέτες, κοκοφοίνικα, σιζάλ, ταπετσαρίες σαλονιών– στρωμάτων), προσδίδει ένα σημαντικό εφόδιο για την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων. Τα υφάσματα πολύ δε περισσότερο τα χαλιά λειτουργούν ως σύστημα ‘’φυσικής εξυγίανσης’’ αφού έχουν την ιδιότητα να απορροφούν αέριους ρύπους, κλπ .
 • Η εφαρμογές απολύμανσης πρέπει να γίνονται με το εγκεκριμένο και με αρ. αδείας από τον ΕΟΦ Απολυμαντικό.’’ Sera Απολυμαντικό ευρέως φάσματος  χρησιμοποιείστε το  με ασφαλή τρόπο. Τεχνικό Δελτίο Προϊόντος :Διαβάζετε πάντοτε την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση’’
 • Υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις για ένα καθαρό και υγιή αέρας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.‘’Περιβαλλοντική Εξυγίανση’’  Η συσκευή με την Κατοχυρωμένη Πατέντα Τεχνολογίας  ‘’Τριπλού Φραγμού’’  –Ελληνικής επινόησης και κατασκευής– είναι το Πρότυπο για την ανάπτυξη συστημάτων ορθής εξουδετέρωσης – συγκράτησης και εξάλειψης σε πιθανά εναπομείναντα κατάλοιπα , λόγοι που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα προγράμματα της ‘’Υγειονομικής Ασπίδας Προστασίας ’’ κατά των Λοιμώξεων –του αύριο- από Σήμερα!

  Η  Τεχνολογία  ‘’Τριπλού Φραγμού’’ ,καλύπτει εξ ολοκλήρου ή/και συμπληρωματικά τον περιορισμό του κινδύνου αέριας μόλυνσης – επιμόλυνσης στους εσωτερικούς χώρους, από αερομεταφερόμενους ρύπους βιολογικών παραγόντων , άλλα και για την αποτροπή δημιουργίας κίνδυνου από αερομεταφερόμενη επιμόλυνση , ακόμα και μετά την χρήση μεμονωμένων εφαρμογών απολύμανσης ή/και με συσκευές απολύμανσης του αέρα, σε εσωτερικούς χώρους επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, ή/και σε κατοικίες, χώρους διαβίωσης πολλών ατόμων, για μια ολιστική αντιμετώπιση στην περιβαλλοντική υγιεινή τους .

 • Για να απολυμάνουμε με σύστημα παράγωγης ατμού (θερμοκρασία>70°) πρέπει πρώτα να γίνει καθαριότητα, να υγράνουμε και να τρίψουμε με σαρωτικές κινήσεις και κατόπιν να υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονη αναρρόφησης του ατμού για την αποφυγή δημιουργίας επιμόλυνσης (Διασποράς) εξαιτίας της μεγάλης πίεσης ή της διείσδυσης στις σε υφασμάσιμες ίνες . Η εκτόξευση του ατμού με δύναμη, σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία (>70°) και τα θερμά πανιά καθαρισμού στα ισχυρά ακροφύσια , δεν εξασφαλίζουν από μόνα τους την ‘’μέγιστη απολύμανση ΄΄ και υγιεινή, όπως στις λείες επιφανές.

Προσοχή : Δεν ψεκάζουμε ατμό επάνω στο ύφασμα αν πρώτα δεν έχουμε απορρυπάνει,  ψεκάσει και τρίψει (ελαφρά εμποτισμένο ύφασμα με καθαριστικό-απολυμαντικό ) σε υφασμάσιμες ίνες (ταπετσαρία, στρώμα, μοκέτα, χάλι, κοκοφοίνικα, σιζάλ. )  (Κώστας Ντελέζος: Οδηγίες Απολύμανσης… ΕΡΤ1 -10/10/2020.Video) –( Οδηγός με μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας-2020.jpg) 

 • Καμιά εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων απολύμανσης χώρων δεν μπορεί να γίνει, αν πρώτα δεν έχει γίνει εξ ολοκλήρου απορρύπανση- καθαριότητα και περιβαλλοντική εξυγίανση για κατ όγκο εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων και των αντικειμένων με υφασμάτινες επιφάνειες. (με συσκευές ψεκασμού, εκνέφωσης, ULV Fogger, υπεριώδους ακτινοβολίας UV-C), ή /και (διπλής ζώνης) UVC / UV V, αλλά και οζόνωσης)

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, λόγο του δυνητικά ’’ άγνωστου SARS-CoV-2, σύμφωνα με την  εγκύκλιο ( αρ. Δ1γ/Γ.Π/οικ 19954/20.03.2020 ) ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού-απολύμανσης, ) , ο υπεύθυνος εφαρμοστής που εκτελεί τις συγκεκριμένες εφαρμογές, θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος (π.χ. απόφοιτος της σχολής απολυμαντών ή πιστοποιημένος από άλλη ειδικότητα κατάλληλα εκπαιδευμένη).

Επαγγελματίες που ασχολούνται με εφαρμογές απολυμάνσεων (απεντομώσεων –μυοκτονιών) οφείλουν να επιμορφώνονται -λόγο του δυνητικά ’’ άγνωστου SARS-CoV-2-, ακόμα δε  και  όσοι ασχολούνται με γενικούς ή/και καθαρισμούς σε μοκέτες-χαλιά, στρώματα, σαλόνια, εσωτερικών χωρών σε σπίτια,  βρεφονηπιακούς σταθμούς, μονάδες φροντίδας, χώρους φιλοξενίας, αλλά και σε Μ.Μ.Μ., όπως λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή τουριστικά, πλοία ή και σκάφη αναψυχής ,κλπ.

‘’Η υγειονομική ασφάλεια των καταναλωτών, αποτελεί µια από τις βασικότερες πτυχές της δημόσιας υγείας τους, οπότε θα πρέπει µε διαφανή τρόπο να είναι απόλυτα ενήμεροι για  τους κίνδυνους που μπορεί να προκύψουν –εντός του χώρου εφαρμογών – αν δεν γίνει πλήρη αποκατάσταση του πριν από την εκ νέου χρήση του , πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχουν ‘’κοινωνικά ευάλωτα’’ άτομα .

Όλοι πλέον γνωρίζουμε, ότι το υποτίθεται καθαρό δεν εξαλείφει το ‘’ανθρώπινο λάθος’’  έναντι μολυσματικών παραγόντων, η δε ανάδειξη της επικινδυνότητας των μεμονωμένων εφαρμογών  μπορεί να προλάβει μελλοντικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Λόγο των καταστάσεων υπάρχει ‘’έξαρση ’’ στα επαγγέλματα της αυτοαπασχολούμενης καθαριότητας- απολύμανσης  κλπ , αλλά και της απεντόμωσης – μυοκτονίας όπου με την ‘‘ανεξέλεγκτη χρήση βιοκτόνων’’  κατά πολλούς- ’’ ημιμαθείς’’– μετατρέπουν σε κέρδη τα προβλήματα της καθημερινότητα μας. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, δεν εξαρτώνται τα πάντα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, ακόμα και με τις ασάφειες ή/και στρεβλώσεις που μπορεί ίσως να έχουν , αλλά και από τι θέλουμε και εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες αυτής της χώρας, διότι δεν μπορεί να εξαλειφθεί το πρόβλημα της ενασχόλησης των “μη επαγγελματιών ” που προσφέρουν υπηρεσίες, χωρίς επαγγελματική συνείδηση και επιχειρηματική ηθική, εκμεταλλευόμενοι τους σχεδόν ‘’ μη υπαρκτούς ελέγχους ’’,κλπ.

Πριν στρώσετε τα χαλιά σας κάντε ένα απλό test.

 • Σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα το χαλί σας πολύ-πολύ προσεκτικά, γυριστέ το ανάποδα και χτυπήστε το στην “ράχη” η πατήστε το χοροπηδώντας.
 • Αν δεν βγάλει τίποτα στρώστε το και φροντίστε για την σωστή συντήρηση του.
 • Αν βγάλει έστω και “λίγη σκόνη ” τότε ίσως να υπάρχει ‘’σοβαρό πρόβλημα’’.

Η Secureness Plus ως Εξειδικευμένη Ομάδα Αντιμετώπισης Επικίνδυνων Λοιμώξεων, με το  Σχέδιο ” Dangerous Infections ” των ‘’τεσσάρων σημείων’’ αναβαθμίζει την Υγειονομική Εξασφάλιση* στο Ανώτερο επίπεδο αξιοπιστίας 99,999 %.!!

Καινοτόμες αναπροσαρμογές χωρίς εκπτώσεις στην υγειονομική εξασφάλιση απέναντι στις επικίνδυνες λοιμώξεις.

Υγειονομική Εξασφάλιση* : ‘’ Μια πολυδιάστατη έννοια , άμεσα συνδεδεμένη με την προστιθέμενη  αξία των παρεχομένων υπηρεσιών , που συμβάλει στην ικανοποίηση  του πελάτη.’’

Πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο  vgenis@otenet.gr, ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να  φανώ χρήσιμος

Ιωάννης Βγενής

Πηγή:  https://klintec.gr/δράσεις-επίτευξη…ιας-αναβαθμισμέν/